Predsednik hrvatskog Sabora se poklonio ustašama u Blajburgu

Jandroković kaže da su stradale ustaše na Blajburgu žrtve „komunističkog totalitarnog režima“

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položio je vence na spomenik i poklonio se poginulim ustašama u Blajburgu. On nije direktno odgovorio na pitanje novinara koja je vojska bila hrvatska tokom Drugog svetskog rata, već je naveo da „nije došao da relativizuje karakter ustaškog režima ili „Nezavisne Države Hrvatske“.

Jandroković kaže da su stradali na Blajburgu žrtve „komunističkog totalitarnog režima“, prenosi N1. Na spomeniku ubijenim ustašama i domobranima piše doslovno: „U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci. Maj 1945“. Jandroković je došao dva dana pre zvaničnog okupljanja na Blajburgu.

Ove godine austrijske vlasti su strogo zabranile bilo kakva isticanja ustaških obeležja i ustaške slogane, a misa neće biti održana u koordinaciji sa Katoličkom crkve u Austriji, koja je to odbila zbog politizacije obreda.

JAKE SNAGE BEZBEDNOSTI NA SKUPU U BLAJBURGU U SUBOTU
Ovogodišnja komemoracija stradalim ustašama na Blajburgu, u subotu, biće pod najjačim policijskim nadzorom do sada i o obezbeđivanju tog skupa će brinuti čak 450 policajaca.

Pored pripadnika policije o bezbbednosti će brinuti pripadnici austrijskih specijalaca – Kobre, protiveksplozivni timovi, helikopteri i pripadnici Odeljenja za borbu protiv terorizma, kao i pripadnici hrvatske policije, rekao je za zagrebački Večernji list Rajner Dionizio iz koruške policije. Očekuje se da će na centralnoj komemoraciji na Blajburgu biti prisutno 15.000 ljudi, najvećim delom iz Hrvatske, a nešto manje iz Austrije, Nemačke i Švajcarske. Više policajaca angažovanje jer se ove godine očekuje veći broj ljudi. Prošle godine komemoraciji je prisustvovalo oko 10.000.

Ovogodišnja policijska zaštita je planirana na osnovu iskustva iz prošlosti, Krivičnog zakona i Zakona o policiji te prema filozofiji “3D”, odnosno ako dođe do nekih situacija prvo će se pokušati rešiti dijalogom da bi se se postigla deeskalacija napetosti, a ako to ne uspe, sledi akcija. Dionisio je upozorio da, ukoliko bude potrebe, odnosno ako dođe do situacije u kojoj javna bezbednost bude ugrožena, policija će sprovoditi zakon „pravedno i strogo, što uključuje i hapšenja na licu mesta za sve prestupe iz Zakona o javnom okupljanju“.

Na poštovanje zakona i pravila Austrije danas je pozvao i ministar branitelja Tomo Medved, koji će komemoraciji prisustvovati u ime Vlade Hrvatske, kao i njegov kolega ministar državne uprave Lovro Kuščević. Iako je Sabor organizator komemoracije, predsednik parlamenta Gordan Jandroković, neće biti na komemoraciji u subotu. On je na Blajburgu vence položio danas, u nedelju će njegov izaslanik biti Ante Sanader. Inače, na komemoraciji ustašama u subotu neće biti prisutan niko iz hrvatskog državnog vrha.

 

Izvor Blic, 16. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u