Putin o Iranu: Rusija nije vatrogasna brigada

„Rusija nije vatrogasna brigada i ne može da spasava sve odreda. Mi smo svoju ulogu odigrali i spremni smo da i dalje igramo pozitivnu ulogu“

Rusija je spremna na kompromise sa Evropskom unijom, ali ne na štetu svojih fundamentalnih nacionalnih interesa, izjavio je Vladimir Putin posle pregovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom Van der Belenom. Moskva je – odmah je dodao ruski lider – spremna na elastičnost u rešavanju i najsloženijih pitanja i problema, ali ne na štetu svojih fundamentalnih nacionalnih interesa“.

Ukazao je da robna razmena RF-EU – uprkos sankcijama – i dalje raste i da se uspešno razvija industrijska kooperacija između Rusije, Nemačke, Francuske i Italije: „Zadovoljni smo kako se razvijaju naši odnosi, ali bi, naravno, bilo bolje da ne postoje nikakva ograničenja povezana sa politikom. Ta ograničenja nanose i štetu, ali množda manje nama nego EU koja i već izgubila desetine milijardi evra“.

Govoreći o situaciji povodom Irana, predsednik RF je istakao: „Rusija nije vatrogasna brigada i ne može da spasava sve odreda. Mi smo svoju ulogu odigrali i spremni smo da i nadalje igramo pozitivnu ulogu. Međutim, ništa ne zavisi samo od Rusije. U slučaju Irana zavisi od SAD, evropskih zemalja i samog Irana“. Putin je otkrio da je iranskim zvaničnicima ukazivao da za njih nije dobro da istupaju iz „atomskog sporazuma“ jer će za njegovo `rasturanje` biti optužen Teheran, a ne Amerikanci.

Pregovorima su, pored ostalih, prisustvovali šefovi diplomatija RF i Austrije – Sergej Lavrov i Karin Knajsl koji su potpisali (i razmenili) dokumente o održavanju u Austriji (2020. i 2021.) godine ruskog pozorišta i godine ruske literature. Preci predsednika Austrije doselili su se u Rusku imperiju iz Holandije. Njegov deda je čak bio krupan činovnik u Pskovu, ali se porodica posle pobede boljševika iselila.

 

Izvor Fakti, 15. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u