S. Perišić: Britanci pokušavaju da smene Dodika

„Vojska Republike Srpske i Milorad Dodik su samo alibi za iskazivanje mržnje prema svemu što je srpsko“, poručuje Nenad Stevandić

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, kako je i najavio, podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsedavajućeg Predsedništva Milorada Dodika zbog njegovih izjava u nedelju na obeležavanju godišnjice Trećeg pešadijskog RS puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS.

Naime, na obeležavanju 12. maja, Dana Vojske RS, Dodik je u Banjaluci, između ostalog, izjavio da je odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske bila greška, ali da je uveren da ta vojska živi i da će pripadnici Trećeg pešadijskog (RS) puka uvek biti spremni da brane slobodu Srpske i njenog naroda. Takođe je zatražio od komande tog puka da na sledećem obeležavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme Vojske RS, jer je to njihov dan.

Srđan Perišić, politički analitičar, kaže, za Novosti, da je u toku veliki pritisak na Dodika od strane Britanaca, dela administracije SAD, a pokušavaju da uvuku i Nemačku, sve sa ciljem da se Dodik smeni iz Predsedništva: – E sada se u celu priču uključuje i Komšić, koji nekom krivičnom prijavom želi da podgreje atmosferu. On od samog izbora u Predsedništvo BiH ima zadatak da sa Šefikom Džaferovićem blokira rad i delovanje Dodika, ali im to nikako ne uspeva. Ovakvim i sličnim potezima Komšić ruši BiH.

Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže, za Novosti, da bi jedino Komšić mogao da odgovara za lažno prijavljivanje: – Dodik će uvek imati mnogo više šanse, svedoka i prava iza sebe nego što ima Komšić, ako slučajno dođe do suđenja, u šta sumnjam. Komšić se bavi spinovanjem jer ga vodi negativna percepcija protiv Republike Srpske, a Dodik se u svom političkom delovanju vodi postupanjem u ime nečega. To je velika razlika između njih dvojice.

Stevandić kaže da Dodik iza sebe ima Srbe koji su glasali za njega i u njihovo ime i nastupa u institucijama BiH, dok za Komšića Hrvati nisu ni glasali. On dodaje da ovakvi smešni potezi sa krivičnim prijavama najviše i liče na Komšića, jer on ništa drugo i ne zna da radi. – Vojska Republike Srpske i Milorad Dodik su samo alibi za iskazivanje mržnje prema svemu što je srpsko – poručio je Stevandić.

REZOLUCIJA O KARADžIĆU
Parlament Federacije BiH izglasao je na vanrednoj sednici, na inicijativu više udruženja žrtava rata, Rezoluciju povodom haške presude Radovanu Karadžiću. Ovim dokumentom pozivaju oba doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida, te slavljenje zločina i zločinaca. Vlasti u RS se pozivaju da ukinu odluku kojom je studentski dom na Palama nazvan po Karadžiću.

 

Izvor Večernje novosti, 16. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u