Merkel: Poredak uspostavljen nakon Drugog svetskog rata više ne postoji

„Nema sumnje da Evropa treba da se repozicionira u izmenjenom svetu. Stare sigurnosti posleratnog poretka više ne vrede“

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako misli da više ne postoji svetski poredak uspostavljen posle Drugog svetskog rata. Ona kaže da su se SAD praktički svrstale uz Kinu i Rusiju kao protivnike Evrope.

„Nema sumnje da Evropa treba da se repozicionira u izmenjenom svetu. Stare sigurnosti posleratnog poretka više ne vrede“, rekla je Merkelova u intervjuu za nemački list Zidojče cajtung, koji je objavio i Gardijan. Ona je rekla da se Evropa, suočena sa izazovima koje pred nju postavljaju SAD, Kina i Rusija, mora ujediniti i formirati zajednički front.

Angela Merkel, koja je nedavno odstupila sa čela svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i najavila da se više neće kandidovati za mesto kancelarke, rekla je u intervjuu da je tradicionalno snažan vojni i diplomatski savez između Evropske unije i SAD sad na klimavim nogama.

To nije naročita novost, ali, kako prenosi Index.hr, svrstavanje SAD u istu kategoriju s Kinom i Rusijom zasigurno će iznenaditi mnoge s obe strane Atlantika „Oni (Kina, Rusija i SAD) nas prisiljavaju da, opet i opet, pronađemo zajedničke pozicije. To je često teško, s obzirom na naše različite interese. Ali mi to svejedno uspevamo – setite se, na primer, naše politike u vezi s konfliktom u Ukrajini“, objasnila je Angela Merkel.

Upravo je desničarski populizam, koji mnogi analitičari smatraju uzrokom bregzita, izbora Donalda Trampa za američkog predsednika i skretanja mnogih evropskih zemalja oštro udesno, prema mišljenju Merkelove fundamentalno izmenio globalni poredak i gurnuo EU u defanzivu. Pre tri godine, naravno, situacija je bila potpuno drugačija. Merkelova i tadašnji američki predsednik Barak Obama bili su izuzetno bliski i bez većih neslaganja o ekonomiji i spoljnoj politici. Ali Tramp je odlučio da, kao ni po drugim pitanjima, ni ovde neće nastaviti Obaminim stopama.

Tramp je optužio Merkelovu da „upropašćava Nemačku“ dopuštajući stotinama hiljada sirijskih i drugih izbeglica da dođu i ostanu u Nemačkoj. Njegove nediplomatske kritike Nemačke i lično Merkelove nastavile su se do danas, ne samo u vezi s migrantskom krizom nego i zbog NATO-a i trgovinske politike. Tramp je prošle godine u jednom intervjuu Evropu čak nazvao američkim „neprijateljem“ po pitanju trgovine, i to pre Kine i Rusije. Merkel mu to izgleda nije zaboravila, a sad mu je uzvratila istom merom, podseća Index.hr.

„Mnogi su ljudi zabrinuti u vezi s Evropom, uključujući mene. To znači da se osećam još više dužna da se pridružim drugima u osiguravanju da Evropa ima budućnost“, istakla je Angela Merkel, kategorički odbacujući mogućnost otvaranja njene stranke ka ekstremno desnim populistima poput potpredsednika italijanske vlade Matea Salvinija.

I francuski predsednik Emanuel Makron je izrazio zabrinutost zbog porasta ekstremističkih stavova, rekavši da „ako rascepkate Evropu, nema šanse da imate jaču Evropu“, preneo je AP. On je upozorio da bi to moglo dovesti do sveta koji će voditi „G-2“, samo SAD i Kina. Makron je pozdravio EU zbog toga što je u proteklih 70 godina mirno spojila 28 „jakih nacionalnih kultura“.

 

Izvor Tanjug/B92, 17. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u