Tramp: Nadam se da neće biti rata sa Iranom

AP navodi da je Tramp juče direktno upitan da li će započeti rat s Iranom na šta je odgovorio sa: „Nadam se da ne”

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da se „ nada da SAD nisu na putu da započnu rat s Iranom u trenutku strahovanja da dva najveća „jastreba” među njegovim savetnicima naginju sukobu s Islamskom republikom, prenosi AP.

Agencija navodi da je Tramp juče direktno upitan da li će započeti rat s Iranom na šta je odgovorio sa: „Nadam se da ne”, dan nakon što je putem Tvitera ponovio želju za dijalogom porukom da se „nada da će Iran želeti uskoro da razgovara”. Navodi se da je ton ovih objava u kontrastu sa serijom poteza koji su SAD i Iran povlačili poslednjih dana, značajno povećavši napetosti na Bliskom istoku. AP navodi da su u proteklih godinu dana Trampov savetnik za bezbednost Džon Bolton i državni sekretar SAD Majk Pompeo bili zastupnici u javnosti kampanje „maksimalnog pritiska” predsedničke administracije na Teheran.

Zamenik šefa iranske elitne Revolucionarne garde Mohamad Saleh Džokar izjavio je da bi čak i rakete kratkog dometa koje ta zemlja poseduje mogle da dosegnu američke ratne brodove u Zalivu, ocenivši da SAD ne mogu priuštiti sebi novi rat, preneo je Rojters navode poluzvanične iranske novinske agencije Fars.

Agencija navodi da su napetosti između Irana i SAD eskalirale, što povećava zabrinutost zbog potencijalnog konflikta, budući da je Vašington pooštrio sankcije i politički pritisak na Teheran i pojačao sopstveno vojno prisustvo u regionu, preneo je Tanjug.

 

Izvor Politika, 17. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u