Vladušić dobitnik nagrade „Janko Veselinović“ za roman „Veliki juriš“

Vladušiću će nagrada biti uručena u septembru u Udruženju književnika Srbije u Beogradu

Pisac Slobodan Vladušić dobitnik je nagrade „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku u prošloj godini, i to za djelo „Veliki juriš“ u izdanju Lagune, odlučio je žiri. Vladušiću će nagrada biti uručena u septembru u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, rekao je predsjednik žirija, književnik i istoriograf Radovan Kalabić, i i dodao, da je odluka bila jednoglasna.

U konkurenciji su bili romani na srpskom jeziku koje su prošle godine objavile izdavačke kuće iz Srbije, Crne Gore, BiH, Republike Srpske i Hrvatske, kao i knjige srpskih pisaca iz rasijanja. Članovi žirija bili su i književni kritičar Ljubomir Ćorilić i direktor Narodne biblioteke „Janko Veselinović“ u Bogatiću Katarina Lazarević.

Vladušić /46/ je srpski književnik, romanopisac i esejista koji je za svoja djela dobio brojna priznanja, uključujući i nagradu „Meša Selimović“ za 2013. godinu za roman „Mi, izbrisani“. Nagrada nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih pisaca Janka Veselinovića /1862-1905/, a dodjeljuje je Udruženje književnika Srbije u saradnji sa Skupštinom opštine Bogatić, bogatičkim Kulturno-obrazovnim centrom i mjesnom zajednicom Glogovac, Veselinovićevim rodnim mjestom.

Udruženje književnika Srbije ustanovilo je ovu nagradu 2015. godine, povodom obilježavanja 110 godina od smrti Veselinovića, nastojeći da među srpskim romanopiscima probudi što veće interesovanje za istorijske teme i motive.

 

Izvor Srna/RTRS, 17. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u