Oštar pad deonica Dojče banke na istorijski minimum

Do rasprodaje deonica došlo je usred afere o sumnjivim transakcijama pravnih subjekata pod kontrolom Trampa i njegovog zeta

Akcije nemačke bankarske institucije Dojče banke pale su danas tri odsto, dostigavši najnižu vrednost ikad, nekoliko dana pred godišnju konferenciju.

Do rasprodaje deonica došlo je usred afere o tome da je banka pokušala da zataška seriju sumnjivih transakcija koje uključuju pravne subjekte koje kontrolišu američki predsednik Donald Tramp i njegov zet tokom 2016. i 2017. godine. Prema izveštajima medija, te transakcije označili su službenici banke i spremali se da ih pošalju Ministarstvu finansija SAD kao izveštaj o takozvanim sumnjivim aktivnostima.

Međutim, tvrdi se da su rukovodioci Dojče banke odbili sugestije svojih zaposlenih i odlučili da odbace brigu o mogućem pranju novca. Te transakcije su navodno uključivale protok novca između prekomorskih pravnih lica i pojedinaca. Akcijama Dojče banke trgovalo se po 3,27 odsto nižoj ceni, od 6,623 dolara za komad. Poslednji put su akcije pale tako nisko u decembru lane zbog izveštaja o mogućem spajanju sa rivalom Komercbankom.

 

Izvor B92, 20. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u