Antić: Gradimo Turski tok za sigurno snabdevanje gasom

„Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snadbevanje gasom i rešava sve one rizike sa kojima smo se suočavali do sada“

Srbija je započela još jednu stratešku investiciju – gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz „Turskog toka“, što će joj omogućiti sigurno snadbevanje gasoma, navodi za RTS ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Aleksandar Antić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je reč o jednom od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije. „Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snadbevanje gasom i rešava sve one rizike sa kojima smo se suočavali do sada. Postaje tranzitna država kada je gas u pitanju i od toga će ostvarivati prihode ali i otvoriti mogućnost za dalji razvoj gasa. Ovo omogućava novu klasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizacije zemlje“, ističe Antić.

Dodaje da su radovi podeljeni na četiri deonice, koje će se cevima ispod reka – Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise, uklopiti u trasu gasovoda. Ministar navodi da su već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta , odnosno na izgradnji tog gasovoda. „Prve količine cevi su počele da pristižu one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija realizuje taj projekt u skladu sa dinamikom i našim očekivanjima“, objašnjava Antić.

Ni sa finasiranjem ne očekuju probleme, 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari „Gastransa“ – „Srbijagas“ i „Gasprom“, ostalo je projektno finasiranje. „Reč o jednom projektu koji je apsoplutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz trazitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati“, rekao je Antić.

EPS NIJE PODNEO ZAHTEV ZA POSKUPLjENjE STRUJE
Govoreći o promeni ceni struje ministar navodi da Elektroprivreda Srbije nije za sada podnela zahtev za povećanje cene električne energije. Dodaje da je tema poskupljenja struja bila daleko više prisutna u medijima nego što je bila deo razgovora sa MMF-om. „Međunarodne finanisjke institucije uvek preporučuju da Srbja kao zemlja koja ima najnižu cenu električne energije u Evropi da tu cenu koriguje, i mi im uvek kažemo da to mora da bude deo ozbiljnih matematika, analiza“, rekao je Antić.

Ponovio je da EPS nije podneo zahtev za poskupljenje struje. „Za sada Elektroprivreda Srbije nije podnela nikakav zahtev. Ponavljam mi imamo sa Svetskom bankom aranžman. Mi sa Svetskom bankom imamo obavezu da razmtramo sve te finansijske parametre koji će garantovati finansijsku održivost EPS-a i njihove performanse da mogu da investiraju, da održavaju sistem i slično, tako da mi svake godine sa Svetskom bankom imamo matematiku na osnovu koje se analizairaju svi ti ukupni parametri“, objašnjava Antić.

 

Izvor RTS, 21. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u