Gugl odložio suspenziju saradnje sa Huavejom

Najnovija odluka Gugla znači da i korisnici Huavej telefona u Srbiji ne moraju da brinu, makar naredna tri meseca

Gugl je ponudio kompaniji Huavej da privremeno obustavi suspenziju svoje usluge na njihovim telefonima. Ovaj potez je usledio nakon što je američko Ministarstvo trgovine odlučilo da Huaveju odobri licencu na 90 dana, kako bi pomoglo njihovim postojećim korisnicima, prenosi Biznis insajder. Naime, prošle nedelje je Ministarstvo uvrstilo Huavej na crnu listu, prisiljavajući američke kompanije da zatraže dozvolu Vlade pre saradnje sa kineskim tehnološkim gigantom.

Najnovija odluka Gugla znači da i korisnici Huavej telefona u Srbiji ne moraju da brinu, makar naredna tri meseca, i da će redovno dobijati sva softverska ažuriranja i bezbednosne apdejte za operativne sisteme i aplikacije koje svakodnevno koriste. Gugl je najnoviju odluku potvrdio i u svojoj izjavi za „Biznis insajder“.

„Ažuriranje i bezbednost telefona je u interesu svih i ova privremena licenca nam dopušta da nastavimo da pružamo softverska ažuriranja i sigurnosne zaštite za postojeće modele u sledećih 90 dana“, rekao je portparol američke kompanije. Američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros izjavio je da bi 90-dnevni „grejs period“ trebalo da omogući kompanijama da se „srede“ pre nego što prekinu veze sa Huavejom.

„Privremena opšta licenca daje operatorima vremena da naprave drugačije dogovore, a Ministarstvu prostor da utvrdi odgovarajuće dugoročne mere za Amerikance i strane telekomunikacione operatere koji se trenutno oslanjaju na Huavej opremu za svoje ključne usluge“, rekao je on.

Ova odluka je dobra vest za korisnike Huaveja nakon jučerašnje najave da Gugl prekida deo saradnje, uskraćuje licencu za korišćenje Android operativnog sistema i ukida softverska ažuriranja za buduće modele kineskog proizvođača telefona.

 

Izvor Sputnjik, 21. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u