Global tajms: Kina bi mogla zatvoriti tržište za američke kompanije

Blokiranje pristupa američkim kompanijama kineskom tržištu bio bi ozbiljan udarac za ekonomiju SAD

Peking će biti u stanju da se suprotstavi moći Sjedinjenih Država, uprkos tome što je dolar i dalje glavna valuta međunarodne trgovine. Ovo, u svakom slučaju, tvrdi glavni spoljnopolitički list Kine Global tajms. Čak je naveo tri „poluge“ koje će Peking upotrebiti ukoliko se trgovinski rat sa Vašingtonom bude dalje zaoštravao.

Evo tih „poluga“:
1) embargo na isporuke u SAD kineskih retkih metala;
2) blokiranje svim američkim kompanijama pristupa kineskom tržištu; i
3) korišćenje dela hartija od vrednosti vlade SAD (preko trilion dolara) za urušavanje tržišta američkih državnih obveznica i drugih dužničkih instrumenata.

Zabrana izvoza u SAD retkih metala bila bi bolan udar za američke proizvođače elektronike i ceo haj-tek (smartfoni, čipovi…). Kinezi na ovom planu nisu monopolisti, ali bi obustava njihovog izvoza podigla cene i stvorila deficit „retkih“, pa se neke količine ne bi mogle kupiti nio za kakav novac. Blokiranje pristupa američkim kompanijama kineskom tržištu imalo bi verovatno veći i direktniji politički nego li ekonomski efekat. Ta mera bila bi ozbiljan udarac za ekonomiju SAD, ali bi pokrenula i lobističke strukture krupnog biznisa SAD čija bi meta postao – Tramp.

Jer, Kina ima ključnu ulogu u mnogim proizvodnim lancima čiji proizvodi završavaju u SAD i na drugim tržištima, pa bi gubitak pristupa kineskim „karikama“ bio surovi udarac po konkurentnosti mnogih američkih kompanija čak i na američkom tržištu. Pogotovo ako bi Japan i EU zadržali pristup tim istim „karikama“. Ovo bi kod pogođenih američkih kompanija stvorilo moćan motiv da pomognu da Tramp ne dobije drugi mandat u Beloj kući.

Global tajms o trećem adutu Pekinga piše: „Kina drži više od triliona dolara obveznica trezora SAD. Kina je dala veliki doprinos stabilizaciji ekonomije SAD, kupivši dugove SAD u vreme finansijske krize 2008. godine. Sjedinjene Države će se naći u žalosnom stanju ako Kina udari onoga koji je već pao“.

Ovo navodi na zaključak da će Peking sa rasprodajom svog dela američkog državnog duga čekati do naredne krize na američkim berzama. Kako Kina bude posezala za svojim adutim – globalizovana ekonomija će pucati po šavovima i urušavati se. Globalizacija će krenuti u rikverc. Verovatno će se formirati nekoliko velikih regionalnih tržišta sa svojim pravilima, dominantnim valutama, finansijskim sistemima i tehničkim standardima. „Rat“ između Vašingtona i Pekinga pretvoriće globalizam u razvaline koje će biti šansa za neke zemlje.

 

Izvor Fakti, 22. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u