Novosti: Tači će 1. jula u Parizu tražiti i jug Srbije

„Vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije „Republike Kosovo“. Predstaviću tu ideju i u Parizu“

Najavljujući koncept za sastanak sa srpskom delegacijom u Parizu 1. jula, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači još jednom je gurnuo prst u oko Beogradu. Kako je najavio, on će na razgovorima čiji će domaćin biti predsednik Francuske Emanuel Makron izneti podršku ideji da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pridruže „teritoriji Republike Kosovo“!

To bi, smatra on, bilo „ispravljanje istorijske nepravde“: – Vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije „Republike Kosovo“. Ja sam za korekciju, ne za razmenu i predstaviću tu ideju i u Parizu. Ovakav pristup kosovske strane teško da će doprineti izvlačenju dijaloga iz ćorsokaka, a što je osnovni cilj najavljenog sastanka u francuskoj prestonici, dogovorenog tokom skupa u Berlinu 29. aprila, koji se završio bez konkretnih rezultata.

Raegujući na Tačijev plan, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za Novosti da su Srbiju sa KiM 1999. godine gurali strateškim bombarderima i „tomahavk“ raketama, a ne snagom razbijenih šiptarskih terorista: – Ni tada, ni sada, Šiptari sa i sa Tačijem i bez njega, nisu odlučivali ni o sebi ni o Srbiji. Vučić odlučuje u skladu sa interesima Srbije, a Tači kako mu se kaže. Zato i izgovara gluposti i besmislice, jer zna da ono što izgovori ne obavezuje nikog i ni na šta.

O pripremama Prištine za samit u Parizu, Tači je u utorak razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, dok su večeri pre toga predsednik te zemlje Ilir Meta i premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj večerali u luci Drač gde su, kako su saopštili, razgovarali i o odnosima Beograda i Prištine i o „graničnom pitanju Srbije i Kosova“.

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, da bi pripajanje Preševske doline Kosovu bilo najbolje rešenje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u utorak da su to samo želje pojedinaca, ali da je realnost mnogo drugačija. Govoreći o sastanku koji će imati sa predstavnicima Srba sa KiM u petak, Vučić je rekao da po pitanju KiM ne bi želeo da bilo ko ima velika očekivanja, već da budemo „čvrsto na zemlji“ i da se na svaki način borimo za interese našeg naroda.

Dva dana posle sastanka sa Srbima sa KiM, Vučić će izveštaj o situaciji na Kosmetu podneti i Narodnoj skupštini. Rekao je da veruje da će, ako bude ideja, predsednica parlamenta Maja Gojković „prihvatiti najduže vreme za sve poslanike koji žele nešto da kažu“. Poslovnikom je, inače, predviđena mogućnost dupliranja vremena za polemiku u načelu, sa uobičajenih pet na deset časova. On je odbacio kritike političkih protivnika da je ova sednica „trik“:

– Kada odem da razgovaram sa predstavnicima SPC, kažu „što razgovaraš sa crkvom, treba da ideš u parlament“. Onda kada kažem da dolazim u parlament da odgovorim na pitanja i podnesem izveštaj, kažu da je to sada trik. Kakav trik? Za mene je parlament veoma važno mesto, a za opoziciju bi trebalo da bude apsolutno najvažnije, a od Kosova i Metohije, u ovom trenutku, nemamo važniju temu. Ako to neko ne razume, ako su mu i dalje tajkunski interesi pojedinih lidera opozicije preči od KiM, čestitam na tome.

EU: VRATITE ZEMLjU DEČANIMA
Natalija Apostolova, šefica misije EU na KiM i Filip Kosnet, američki diplomata u Prištini, uputili su apel kosovskim vlastima da sprovedu odluku Ustavnog suda iz 2016, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje koju on koristi.

– EU je duboko zabrinuta zbog nesprovođenja presude Ustavnog suda u slučaju imovinskog spora u Dečanima, ali i drugih koji se tiču imovine pripadnika nevećinskih zajednica. Odluke najviše pravne instance Kosova su konačne i moraju se sprovesti bez odlaganja. EU poziva vlasti da na svim nivoima odlučno poštuje vladavinu prava kao fundamentalni demokratski princip – navodi se u saopštenju šefice Kancelarije EU. Ignorisanje sudske odluke pre nekoliko dana osudio je i Kosnet: – Udarac je za jednak pristup pravdi, to što treću godinu vlada ne uspeva da sprovede odluku Ustavnog suda o slučaju zemlje u Dečanima. Može li se bilo koji građanin ili potencijalni strani investitor uzdati u kosovske sudove kada vlada bira da ignoriše autoritet suda.

ČESTITKA KVINTI NA GLUPOSTI
Ništa gluplje u svom životu nisam pročitao. Želim da im čestitam na njihovoj inventivnosti. Ovako je predsednik Vučić reagovao na saopštenje zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, SAD, Velika Britanija i Italija) povodom završenih izbora za predsednike opština na severu KiM, u kom je ocenjeno da je izborni proces protekao u mirnoj atmosferi, ali je ukazano i da „još ima nerešenih pitanja, koja su pratila izborni proces 2017.“ – To pokazuje koliko je nekima žao što su izbori prošli u miru i u redu. Sve zemlje Kvinte poslale su svoje posmatrače ne bi li pronašle nekakvu nepravilnost za koju bi optužile Srbe, ali nisu uspeli da nađu ništa – naveo je Vučić.

FONTANA ZA UGLjANINA
Komentarišući sastanak predsednika SDA Sulejmana Ugljanina sa liderom pokreta Samoopredeljenje sa KiM Aljbinom Kurtijem u Prištini, na kom je iskazana zabrinutost zbog toga što status Sandžaka i status Bošnjaka još nije rešen, Vučić je poručio:

– Uvek smo imali i Sulejmana Ugljanina i mnoge druge koji imaju svoje puste želje. Ali, verujte mi, više od svih tih želja, Ugljanin bi voleo da dobije fotelju u Beogradu. Suljo, nema fotelje, a ti izražavaj želje kao u fontani želja koliko hoćeš. To je sve što možeš.

 

Izvor Večernje novosti, 22. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u