Blumberg: Tramp sankcijama udara na vojne industrije Rusije i Kine

Sankcionisanje novih kompanija će označiti dalju eskalaciju sukoba koji sve više prerasta u puni geopolitički sukob SAD i Kine

Nakon što je američki Stejt Department objavio Federalni registar sa sankcionisanim ruskim, kineskim i iranskim kompanijama vojno-industrijskog kompleksa, čime se želi riješiti konkurencije na tržištu oružja, Vašington je najavio kako planira uvesti sankcije za još pet kineskih kompanija, proizvođača opreme za video nadzor.

Nakon stavljanja na crnu listu Huaveja i njegovih 70 kineskih kooperanata, sad je jasno da se američka uprava konkurencije želi riješiti tako što će sankcionisati sve neprijateljske kompanije, iako bez ikakvih dokaza da krše pravila globalne trgovine. Blumberg je juče izvijestio kako će SAD, osim sankcija protiv kompnaije Hangzhou Hikvision Digital Technology, takođe zabraniti američkim kompanijama da kupuju softverske ili hardverske komponente od kompanija kao što su Megvii, Meiya Pico, Iflytek Co. i Zhejiang Dahua Technology Co.

Riječ je o kineskim kompanijama koje proizvode kamere i drugu opremu za spoljni video nadzor. Prema izvorima Blumberga, Trampova administracija je navodno “zabrinuta zbog uloge tih kompanija u pomaganju kineskim vlastima u suzbijanju Ujgura u autonomnoj pokrajini Sinkjang u zapadnoj Kini”. Osim toga, američke vlasti su “zabrinute” zbog mogućnosti korišćenja kamera tvrtki Hikvision i Dahua za špijunažu, pomoću softvera za prepoznavanje lica.

Blumberg navodi kako će senator Ted Kruz poslati pismo predsjedniku Trampu s pozivom da “provede sveobuhvatnu procjenu o tome kako privatne kineske kompanije koriste američku tehnologiju za video nadzor”. Dahua i Hikvision su među vodećim svjetskim proizvođačima spoljnih sigurnosnih kamera. Bivši Trampov savjetnik Stiv Benon ranije je pozvao na nastavak uvođenja američkih sankcija protiv kineskih kompanija u području tehnologije.

Međutim, ako Trampova administracija te i druge kineske kompanije stavi na crnu listu, to će sigurno dovesti do još oštrije reakcije kineskog vođstva nego u slučaju Huaveja. Kineskim vlastima se sigurno neće svidjeti formulacija Trampove administracije o “suzbijanju prava Ujgura” i druge izjave koje se tiču “poštovanja ljudskih prava”. Osim toga, sankcionisanje novih kompanija će označiti dalju eskalaciju sukoba, koji sve više gubi obilježja trgovinskog i tehnološkog rata, a sve više prerasta u puni geopolitički sukob između Sjedinjenih Država i Kine u kojem su američke vlasti, pod maskom izjava o želji da Peking provede “temeljne reforme” i prestane provoditi “špijunaže”, pokušavaju ograničiti dalji razvoj Narodne Republike Kine.

To je prepoznao i kineski predsjednik Si Đinping, koji je u ponedjeljak u provinciji Đangsi pozvao naciju da se pripremi na novi “Dugi marš”, te da u pozadini rastućih napetosti sa Sjedinjenim Državama pokaže duh izdržljivosti i zajedništva kineskog naroda.

 

Autor Saša F.

 

Izvor logicno.com, 23. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u