Novosti: Beograd priprema kontramere na kosovske takse

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji

Beograd neće pokrenuti arbitražu protiv Prištine zbog povećanja taksi koje su uvedene na robu iz Srbije već je odlučeno da se primene kontramere, objavile su Večernje novosti. Od arbitraže se odustalo jer se, kako prenose izvori Novosti, UNMIK koji je u ime Kosova potpisnik CEFTA sporazuma proglasio nenadležnim.

„U toj situaciji Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje Kosova kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove ‘državnosti’, zbog čega je opcija arbitraže i odbačena“, navodi izvor Večernjih novosti.

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju, međutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. O budućoj strategiji protiv taksi moglo bi da bude reči u petak, na sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

 

Izvor Beta/Večernje novosti/N1, 23. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u