Predsednik opštine Dečani odbija da vrati zemlju Visokim Dečanima

Ramosaj, koji odbija da postupi po odluci suda i zemlju u katastar upiše kao manastirsku, odluku suda opisuje kao „jednostranu“

Predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj rekao je za KTV da neće primeniti odluku Ustavnog suda o potvrdi vlasništva manastira Dečani nad 24 hektara zemlje u blizini manastira ni po cenu da izgubi funkciju čelnika opštine, javlja Koha.

Sredinom maja prošle su tri godine otkako je kosovski ustavni sud potvrdio odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo Manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje u blizini manastira. Ova godišnjica, kao i prethodna, bila je povod za diplomate na Kosovu, tačnije američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta i šefice Kancelarije EU na Kosovu Natalije Apostolove da pozovu kosovske vlasti da sprovedu ovu odluku najviše pravne instance u kosovskom pravnom sistemu.

Poziv je naišao na žustre reakcije ogranka Lige istoričara Kosova u Dečanima, kao i predsednika ove opštine. Dok je Liga istoričara Kosova apel Apostolove nazvala „opasnim, antidemokratskim i rasističkim“, jer poziva na sprovođenje „neustavne odluke Ustavnog suda“ koja datira „iz sistema nasilnih zakona Miloševića koji su diskriminatorni i nevažeći na Kosovu“, predsednik opštine Dečani, koji odbija da postupi po odluci suda i zemlju u katastar upiše kao manastirsku, odluku suda opisuje kao „jednostranu“. Ramosaj tvrdi da odluku neće sprovesti, jer ona predstavlja udarac za ekonomski razvoj opštine Dečani, čime se „ubija nada građana ove opštine“, prenosi Koha.

 

Izvor RTK/RTS, 23. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u