Vučić i Šreder o Kosovu, geopolitici, bombardovanju Srbije

Šreder: „To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu“

Ne možemo da zaboravimo, ali moramo da oprostimo i kreiramo uspešnu ekonomiju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji World minds govoreći o bombardovanju Srbije. Odluka o bombardovanju je bila vrlo emotivna, istakao je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Aleksandar Vučić je razgovarao sa Gerhardom Šrederom na panelu „Geopolitička pitanja u okviru simpozijuma ‘World minds’, koji u Beogradu okuplja vodeće svetske inovatore, naučnike, lidere u biznisu i umetnike. Vučić je, na pitanje direktora „Ringijera“ Marka Valdera kakva su njegova sećanja na period bombardovanja, rekao da je to svakako bila loša odluka i poručio da moramo da oprostimo, ali da ne možemo da zaboravimo. „Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak, a i vi Mark znate da brojke pokazuju da ekonomski odlično napredujemo“, rekao je srpski predsednik, prenosi Blic.

Predsednik Srbije je, na pitanje Valdera gde smo trenutno kad je reč o Kosovu, rekao da smo „svi izgubljeni u vremenu i prostoru“. „Reći ću vam iskreno, razgovarali smo o tome skoro pet sati i onda sam dobio poruku: Moramo da ubrzamo rešenje, da pojačamo napore da rešimo pitanje Kosova. Priština ne može da se konsoliduje bez Srbije, a mi ćemo uraditi najbolje što možemo da sačuvamo mir i stabilnost“, rekao je Vučić.

ŠREDER: PRIMITI SRBIJU U EU, PA REŠAVATI PITANjE KOSOVA
Na pitanje za bivšeg nemačkog kancelara da je prošlo 20 godina od NATO bombardovanja i šta ih je navelo na tu akciju protiv Srbije, Šreder je rekao da je to bila vrlo emotivna odluka.

„Prvo je bila doneta odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima morali smo da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu“, rekao je Šreder.

Izjavio je da je najlakše prvo primiti Srbiju u EU, pa onda rešavati pitanje Kosova, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvratio da se to, nažalost, neće dogoditi. „Da ne budem negativan, mislim da je Srbija na veoma dobrom putu“, rekao je Šreder. Istakao je i da kada je reč o ekonomskom delu, Srbija ispunjava sve uslove, a neke i iznad zadatih kriterijuma.

„DOBRA SARADNjA SA RUSIJOM“
Predsednik je ukazao da Srbija dobro sarađuje sa Rusijom i da želi da obezbedi dovoljno gasa za svoje građane. Vučić je rekao da je jednom posetio ruskog predsednika Vladimira Putina u njegovoj kući. „Imamo odlične kontakte i dobro sarađujemo. Kada sarađujemo s Rusijom, naš interes je da imamo gasovod, da imamo dovoljno gasa za naše građane, jer kako ćemo drugačije kada se ‘zavrne slavina’ preko Ukrajine“, rekao je predsednik.

Bivši nemački kancelar je rekao da je Rusija svakako dobar partner. „Istorijski postoje veoma pozitivne veze između Srbije i Rusije. Ako pogledamo SAD, oni imaju svoju agendu i trenutno su se okrenuli Kini. Rusija je svakako dobar partner, kada je reč o gasovodu i svemu ostalom“, rekao je Šreder. Organizator konferencije Rolf Dobeli je, najavljujući ovaj razgovor, rekao da učestvuju „tri geopolitička mastermajnda“ – Vučić, Šreder i direktor „Ringijera“ Mark Valder.

Istakao je da ne treba zaboraviti da su pre 20 godina Beograd i Srbija bombardovani i da je to imalo veliki uticaj na zemlju. Takođe, zemlja se nalazi između Istoka i Zapada, i zato je jako teško njom upravljati, dodao je Dobeli. „Ali, srpska vlada je stupila u kontakt sa nama i mi smo se zaljubili u Srbiju i Beograd“, rekao je Dobeli najavljujući razgovor o geopolitici, uz jedan zabavan klip.

Inače, zvanični program je počeo emitovanjem kratkog animiranog filma, nakon čega je osnivač organizacije „World minds“ Dobeli pozdravio publiku na srpskom. Zahvalio je na gostoprimstvu, uz opasku da je „toliko srpskog naučio za sada“, i zaslužio aplauz prisutnih.

„SRBIJA MOŽE DA BUDE KLjUČNA ZA DIGITALNU EKONOMIJU“
Direktor „Ringijera“ Mark Valder je izjavio da bi Srbija mogla da bude ključna tačka regiona u sferi digitalne ekonomije i inovacija. Valder je pričao kako je došlo do toga da se skup organizuje u Beogradu. „Pre godinu i po dana u Cirihu sam vodio ovu konferenciju i pozvao vašeg predsednika i premijerku. Imao sam razgovor sa njima na bini. Toliko im se dopalo da su nakon toga rekli: Hajde da dovedemo ovaj simpozijum u Srbiju“, rekao je Valder.

„Ovo je tipično za Srbiju, da svojim šarmom učini da se World Minds ne održava ni u Berlinu, ni u Barseloni, već u Beogradu. Srbija stalno ide napred, Srbija je inovativna i mislim da je ovo tek početak“, naglasio je Valder. Na pitanje šta kao osnivač inicijative „DigitalSwitzerland“ misli o inicijativi „Digitalna Srbija“, Valder je rekao da bi Srbija definitivno mogla da bude ključna tačka u ovom regionu kada su digitalna ekonomija i digitalne inovacije u pitanju, kao i digitalno obrazovanje.

Na geopolitičko pitanje kako bi Evropa trebalo da se postavi u ovom teškom trenutku, kada u svetu bukti trgovinski rat između SAD i Kine, ocenio je da Evropa mora da shvati da može opstati jedino ako je jaka. „A to može samo ako je ujedinjena, a ne razjedinjena. Uskoro će i evropski izbori, vidimo da nacionalisti jačaju i teže da preuzmu Evropski parlament, što je veoma opasno“, istakao je Valdner.

 

Izvor Tanjug/RTS, 23. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u