Nulandovoj odbijena viza za ulazak u Rusiju

Bivša pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju – Viktorija Nuland – neprijatno se iznenadila što joj je Rusija uskratila vizu

Amerikanci sve do danas smatraju da su oni jedini na planeti koji imaju pravo da drugim zemljama i njihovim ključnim biznismenima i političkim figurama `udaraju čvrge` i uvode sankcije. Svet se menja i na njihovu štetu, ali oni se još prave da nije tako i čak se iznenađuju u čude kad se neko usudi da im vrati istom merom. Nije tako samo u američko-kineskom trgovinskom ratu.

Bivša pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju – Viktorija Nuland – neprijatno se iznenadila što joj je Rusija uskratila vizu. Nije je dobila iako je imala poziv da u Moskvi učestvuje u radu „međunarodne konferencije zatvorenog tipa“ u organizaciji Ruskog saveta za međunarodne poslove, Nemačkog društva za spoljnu politiku i Škole za perspektivne međunarodne studije Univerziteta „Džon Hopkins“.

Zvanična Moskva joj je uskratila vizu zato što je bila na njenom spisku Amerikanaca kojima je uskratila pravo ulaska u Rusiju – kontrirajući američkim viznim i finansijskim sankcijama protiv niza ruskih ličnosti. Ministarstvo inostranih poslova je – u vreme uvođenja kontrasankcija – javnim učinilo samo deo spiska sa imenima američkih zvaničnika.

Nuland je bila na neobjavljenom delu „spiska nepoželjnih“, a ona, očito, nije verovala da se može naći na udaru ruskih viznih kontrasankcija. Da je među onim Amerikancima koji za zabranu saznaju tek kad podnesu zahtev da dobiju rusku ulaznu vizu… Nuland je bila američka diplomatska udarna igla u režiranju državnog prevrata u Ukrajini 2014. Čak je `vojsci` demonstranata na kijevskom Majdanu nezaležnosti (Trgu nezavisnosti) lično delila sendviče i keks. Kao svoj svojima. Potom se žestoko zalagala za uvođenje sankcija protiv Rusije. Početkom maja 2019. goine je Kongresu SAD tražila „pojačavanje vojnog pritiska na Moskvu“.

 

Izvor Fakti, 24. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u