Orban: Evropi treba jak nemački kancelar sa jasnim i smelim idejama

Prema njegovim rečima, u slučaju da Merkelova zaista ode, u Evropi će nastati politički vakuum

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će poverovati u najavljeni odlazak nemačke kancelake Angele Merkel samo kada to „vidi svojim očima“. Prema njegovim rečima, u slučaju da Merkelova zaista ode, u Evropi će nastati politički vakuum. „Evropi je neophodan jak nemački kancelar, s jasnim, smelim idejama“, izjavio je Orban u intervjuu za današnji Bild.

On je takođe rekao više ne postoji osovina Nemačka-Francuska koja je decenijama bila okosnica Evropske unije. „Francuska, Nemačka, Višegradska grupa. Tako izgleda nova geometrija Evrope“, rekao je Orban, prenosi MTI. Prema njegovim riječima, članice Višegradske grupe imaju jak politički, ekonomski i emocionalni savez. „Jednog dana, Nemačka će takođe uvideti da pripada ovoj grupaciji. To će promeniti politiku u Evropi“, rekao je Orban.

On nije želeo da komentariše političku krizu u Austriji, rekavši da Mađarska ne želi da se meša u unutrašnju politiku te zemlje. Međutim, istakao je da je bivši vicekancelar Austrije Hajnc-Krisijan Štrahe izneo „neprihvatljive“ ocene na video snimku koji je doveo do njegove ostavke i da je na taj način prokockao poverenje naroda. Orban se nedavno sastao s predsednikom SAD Donaldom Trampom i naglasio da se njihove vlade suočavaju s nepravdom, jer im se ne priznaju uspesi. „Iako su razmere drugačije, SAD i Mađarska dele slične osobine. Ekonomija SAD se razvija bolje nego ikad, postoji jak konsenzus po pitanju migracija, a obe države nastoje da se prema Izraelu odnose fer“, rekao je Orban.

Komentarišući svoj odnos prema milijarderu Džordžu Sorošu, Orban kaže da se tu ne radi o antisemitizmu, već o borbi s „kazino kapitalizmom“, nevladinim organizacijama, netransparentnim finansijama i političkim interesima. „U Mađarskoj postoji nulta tolerancija za antisemitizam. Jevrejska zajednica u Mađarskoj je vjerovatno najbezbednija u Evropi“, rekao je Orban. Mađarski premijer ističe da želi da konzervativna Evropska narodna partija (EPP) , iz koje je njegov Fides suspendovan, pobedi na evropskim izborima. „Želim da EPP pobedi na izborima za Evropski parlament, ali će nakon toga biti razgovora o tome u kome će pravcu da ide“, rekao je mađarski premijer. Rekao je da kandidat EPP-a za predsednika Evropske komisije Manfred Veber ne zaslužuje mađarske glasove, ali je odbio da kaže koga će podržati.

 

Izvor Fakti, 24. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u