Procureli snimci uzdrmali političku scenu u Prištini, Veselji glavni akter

Sinoć je Koha objavila i treći video snimak u kom se Veselji spominje kao odlučujući „čovek koji može da završi posao“

U kosovskim medijima, pojavio se i treći snimak koji navodno inkriminiše predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija, dovodeći ga u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom osumnjčenom za zelenašenje, prinudu i prevaru. Naime, Kadrija Veseljija od ponedeljka potresa skandal u vezi sa video snimcima koji navodno pokazuju da je povezan sa osobama koje se sumnjiče za krivična dela zelenaštvo, prinuda i prevara, budući da se na snimcima pominje i njegovo ime.

Koha Ditore objavila je u ponedeljak, kako se navodi, ekskluzivni video snimak koji otkriva sumnje o umešanosti nekih osoba u krivična dela zelenaštvo, prinuda i obmana. Jedan od protagonista na snimku bio je i tog dana uhapšeni Rahim Hašimi kojeg je kosovska policija uhapsila sa još četiri osobe među kojima su: Ismet Osmani, Iljir Bojku, Adil Tači i Mentor Mačani. Ova lica sumnjiče se da su ilegalno prisvojili imovinu procenjenu na preko 2,5 miliona evra.

Četvorici uhapšenih određen je pritvor od mesec dana, a Rahim Hašimi, peti u grupi, je kasnije oslobođen. Objavljeni snimak je navodno nastao 2012. godine, a u jednom njegovom delu se pominje ime sadašnjeg predsednika PDK, Kadrija Veseljija, preneli su kosovski mediji. Potom je Koha preksinoć objavila još jedan snimak u kom privatni investitor tvrdi da je dao 200.000 evra Kadriju Veseljiju za dozvolu za izgradnu privatne klinike u prostorijama prištinskog KBC i još 50.000 jednoj drugoj osobi čije ime nije moguće razaznati. On na video snimku razgovara sa osobom koja je posrednik između investitiora i Rahima Hašimija koji treba da mu pomogne pri dobijanju sve potrebne dokumentacije.

Sinoć je Koha objavila i treći video snimak u kome se takođe pominje ime, predsednika kosovske skupštine. Dvojica protagonista ovog videa Kadri Redžepi i Faton Daladaku, pričaju o ugovoru za privatnu bolnicu u prostorijama Kliničkog i univerzitetskog centra, a Veselji se ovde spominje kao odlučujući čovek koji može to da završi, prenosi KTV. Ovaj snimak je nastao u februaru 2012. godine, samo nekoliko dana nakon što je Kadri Redžepi, kako je rekao, dao 200.000 evra Kadriju Veseliju. Redžepi u ovom video snimku govori da se susreo sa liderom PDK Kadrijem Veselijem i da će se pitanje bolnice završiti u korist Daladakua.

Sam Kadri Veselji je juče na konferenciji za medije rekao da će da podnese ostavku ako se dokaže da je kriv. Na ove video snimke koje je Koha objavila usledile su reakcije i kosovske opozicije ali i glavnog tužioca Aleksandara Ljumezija. Kosovska opozicija kritikovala je pravosuđe zašto i Veselji nije obuhvaćen istagom u ovom slučaju, a zahtevali su i ostavku predsednika skupštine, Kadrija Veseljija. S druge strane, glavni tužilac, Aleksandar Ljumezi pak tvrdi da nije bio upoznat sa ovim slučajem sve dok se o njemu nije pisalo u medijima.

 

Izvor Koha/Kossev, 24. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u