Tereza Mej u suzama najavila ostavku za 7. jun

„Podneću ostavku na mesto lidera konzervativaca i unionista u petak, 7. juna, kako bi se izabrao naslednik“, rekla je Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da 7. juna podnosi ostavku, čime će početi trka za novog premijera, koji će pokušati da prekine zastoj oko Bregzita, javlja „Rojters“. „Podneću ostavku na mesto lidera konzervativaca i unionista u petak, 7. juna, kako bi se izabrao naslednik“, rekla je Tereza Mej na konferenciji za novinare ispred sedišta britanske vlade.

Ostavka na mesto partijskog lidera automatski znači i odlazak sa mesta premijera, na kojem je provela tri godine. O nameri da podnese ostavku je informisala kraljicu. Ostaje na funkciji premijera Velike Britanije do kraja unutarstranačkih izbora, koji traju oko šest nedelja.

Tereza Mej je rekla da je dala sve od sebe da postupa u skladu sa ishodom referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski građani glasali za izlazak iz EU, prenosi Bi-Bi-Si. Učinila je, kako je naglasila, sve što je mogla da ubedi poslanike da podrže sporazum o bregzitu i istakla da duboko žali što nije uspela da sprovede odluku o izlasku Britanije.

Naglasila je kako joj je bila izuzetna čast da služi zemlji koju voli, a govornicu u Dauning Stritu napustila je u suzama. Premijerka je u sukobu sa poslanicima iz svoje stranke, koji se protive njenom najnovijem planu za bregzit. Rojters piše da će odlazak Tereze Mej produbiti krizu oko izlaska Britanije iz EU. Novi lider će verovatno voditi odlučniju politiku u vezi sa bregzitom, što će povećati mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, ocenjuje agencija.

Komentarišući odluku Tereze Mej, francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je njen „hrabar rad“ u procesu bregzita, ali je naglasio potrebu da se „održi nesmetano funkcionisanje EU“ i da to zahteva „brzo razjašnjenje“, prenosi Bi-Bi-Si. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da poštuje odluku Tereze Mej i poručila da će Berlin nastaviti da blisko sarađuje sa Londonom kako bi se osigurao uređen bregzit. Kremlj još nije spreman da komentariše najavljenu ostavku britanske premijerke.

BREJDI ĆE MOŽDA DA ZAMENI MEJOVU NA ČELU STRANKE
Poslanik britanske konzervativne partije Grejem Brejdi mogao bi da se kandiduje za predsednika stranke posle ostavke premijerke Tereze Mej, javio je Bi-Bi-Si. Brejdi je, naime, podneo ostavku na mesto predsednika uticajnog Komiteta 1922 u parlamentu kako bi se pripremio za eventualnu kampanju, prenosi Rojters.

 

Izvor Bi-Bi-Si/Rojters/RTS, 24. maj 2019.

DžONSON: NAPUŠTAMO EU U OKTOBRU, SA SPORAZUMOM ILI BEZ NjEGA
Velika Britanija će u svakom slučaju izaći iz Evropske unije 31. oktobra, rekao je bivši britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson, koji se smatra favoritom u predstojećoj borbi za novog lidera vladajuće Konzervativne partije i premijera zemlje. „Mi ćemo napustiti EU 31. oktobra, sa sporazumom ili bez njega“, rekao je Džonson, javlja Rojters. On smatra da država treba da se pripremi za izlazak iz EU bez sporazuma.

Aktuelna predsednica Vlade Velike Britanije Tereza Mej je objavila da je donela odluku da podnese ostavku sa mesta predsednice Konzervativne partije 7. juna, ali i da će vršiti dužnost premijerke, dok se ne završi proces izbora novog lidera torijevaca.

 

Izvor Sputnjik, 24. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u