Dojče vele: Etablirane stranke nemaju odgovore

Većina birača je glasala za jednu od proevropskih stranaka i time pokazala da je za dalji razvoj EU a ne za njeno nazadovanje, piše Rajniše post

„U Evropi parlament dobija sve veću moć. Sledeći samit EU u utorak neće smeti da bude konspirativan i da se odvija u zadnjim sobama predsedika Evropske komisije“, piše izeđu ostalog u komentarima štampe na nemačkom.

Rajniše post (Dizeldorf): „Najpre najbolja vest. Na izbore za Evropski parlament je izašlo više od polovine Nemaca sa pravom glasa. Druga najbolja vest. Većina birača je glasala za jednu od proevropskih stranaka i time pokazala da je za dalji razvoj EU a ne za njeno nazadovanje. Zaokret udesno je izostao, pravac je definisan. Budućnost kontinenta je prema mišljenju ubedljivog broja građana Evropa zajedništva. Dobro je što je tako.“

Oberhesiše prese (Marburg): „Parlamentarni rad u Strazburu i Briselu posle izbora neće biti lakši. Jer, parlamentarna grupa koju u Nemačkoj reprezentuje AfD na desnom obodu, i dalje će rasti. Grupa koja stalno ponavlja da hoće da reformiše Evropu ali neuvijeno stavlja nacionalističke egoizme u prvi plan svoje političke agende. Tako se vidi da je njihova „volja za promenu“ u smislu funkcionalne evropske privredne i vrednosne zajednice zapravo samo populističko prodavanje roga za sveću“.

Flensburger tageblat (Flensburg): „U Evropi parlament dobija sve veću moć. Sledeći samit EU u utorak neće smeti da bude konspirativan i da se odvija u zadnjim sobama predsedika Evropske komisije. A desničarskim mrziteljima Evrope je velika izlaznost bila poruka: nas ima više! U Nemačkoj je posledica ovih izbora dalje slabljenje vlade, koja ne može da nađe neki logičan povod za povlačenje i zato radi i dalje po sili dužnosti. Od nje se više ne može očekivati snaga za političko oblikovanje. Demohrišćani bi morali da se suoče sa realnošću da je od njih malo ostalo – sve i ako su bili Evropska stanka sa sjajem i nemačkim kandidatom za predsednik Evropske komisije“.

Kelner štat ancajger (Keln): „Uspeh Zelenih nije došao tek tako. Klima, mobilnost, digitalizacija i rodna ravnopravnost su stare teme Zelenih koji dobijaju sve veću težinu u političkoj debati. Prema svega su očito najkredibilnija klimatska stranka i predstavljaju političku snagu ovog trenutka, naročito za mlade birače. Rekordan rezultat za Zelene, a CDU/CSU i SPD su imali istorijski loše rezultate. Uz to i potpuno potučena FDP. To pokazuje i problem koji imaju etablirane stanke građanskog spektra zajedno sa Socijaldemokratama: one više ne nalaze odgovore na pitanja koja pokreću društvo“.

Minhner merkur (Minhen): „Nesrećan tandem koji agituje kao dvostruko vođstvo CDU, Angela Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer, u očima građana je sve lošiji. Demohrišćanske dame su juče doživele svoj Vaterlo. A uspaničena SPD u liftu koji vozi nadole ne može da nađe dugme za zaustavljanje. Tek će se pokazati šta sve to znači: Kramp-Karenbauerova je pretrpela štetu kao kancelarska kandidatkinja, a Andera Nales sve više postaje Tereza Mej SPD. Jedino se kancelarka fino izvukla. Prefrigano je prepustila predizbornu kampanju svojoj prijateljici“.

Fraje prese (Kemnic): „SPD se zbog promene miljea tako promenila da je teško predložiti joj bilo šta da bi postala bolja. Nema više te mase građana koja najveći proble u Nemačkoj vidi u odnosu prema radu, riziku od gubitka radnog mesta i zajedničkom sprovođenju interesa radnika (…) A oni koji socijalna pitanja smatraju za egzistencijalna pitanja smatraju da su za takve stvari bolje Levica ili AfD“.

 

Priredio Saša Bojić

 

Izvor Dojče vele, 27. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u