Dve trećine Iraca želi ujedinjenje Irske

Na pitanje „da li bi glasali za ili protiv ujedinjene Irske da se to glasanje održava sutra” 65 odsto ispitanika odgovorilo sa „da”

Većina građana u Republici Irskoj izjasnila bi se za ujedinjenje sa Severnom Irskom kada bi glasanje danas bilo održano, pokazalo je istraživanje koje su uradile irske televizije RTE i TG4. Tokom istraživanja, koje je obavljeno u petak na biralištima na kojima se glasalo za EP, ispitano je 3.000 građana, koji su odgovarali na pitanje „da li bi glasali za ili protiv ujedinjene Irske da se to glasanje održava sutra”, prenosi briselski Politiko. Rezultati su pokazali da je 65 odsto ispitanika odgovorilo sa „da”, a 19 odsto „ne”, dok je onih koji nisu želeli da se opredele ili su odbili da glasaju bilo 15 odsto.

Prema sporazumu iz Belfasta iz 1998. godine, kojim je okončan višedecenijski sukob između probritanskih unionista i irskih nacionalista, Severna Irska ima mogućnost da uz pomoć referenduma napusti Veliku Britaniju i pridruži se Republici Irskoj, prenosi Tanjug. Od kako je Velika Britanija glasala za napuštanje EU 2016. godine, stavovi o ujedinjenju su se promenili, tim pre što bregzit nije imao podršku većine u Severnoj Irskoj i jer preti da izazove ekonomsku nestabilnost i ponovo uvede veoma nepopularne granice na ostrvu, ukazuje portal.

Jedno drugo istraživanje, sprovedeno u Severnoj Irskoj, pokazuje da podrška o ostanku u Britaniji zavisi od ishoda bregzita. U slučaju bregzita bez sporazuma, ideja o ujedinjenoj Irskoj ima većinu, dok je ostanak u Britaniji popularniji ukoliko se Bregzit ne sprovede. Anketa pokazuje da, ako britanski parlament usvoji sporazum o bregzitu, obe ideje imaće podjednaku podršku.

 

Izvor Politika, 26. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u