Izbori za EP: Konačni rezultati i reakcije

Prvi put od prvih evropskih izbora 1979. godine klasične partije, socijalisti i konzervativci, više neće imati većinu u EP

Dve najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su izgubile određen broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora.

Prema poslednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u poslednje dve decenije. Ovogodišnji evropski izbori sa takvom izlaznošću na teritoriji cele EU sa Velikom Britanijom pokazali su promenu trenda konstantnog pada izlaznosti birača u EU. „Radi se o skoku od osam odsto u odnosu na izlaznost iz 2014. godine. U pitanju je izlaznost koja je najveća u poslednjih 20 godina i predstavlja prvi značajni skok u izlaznosti od prvih evropskih izbora održanih 1979. godine”, izjavio je portparol Evropskog parlamenta Žaume Duk. Veća izlaznost pokazuje da su građani Evrope „shvatili da je EU deo njihove svakodnevice i njihova budućnost”, ocenjuju u Briselu, prenosi Tanjug.

Na kraju izborne večeri projekcija raspodele mesta u novom sazivu Evropskog parlamenta zasnovana kombinovano na konačnim rezultatima, preliminarnim rezultatima i nekoliko izlaznih anketa govori da je Evropska narodna partija dobila 178 mesta, Socijalisti i Demokrate 152, Alijansa liberala i demokrate plus tri nacionalne partije 108, Zeleni 67, Evropski konzervativci i reformisti 61, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 55, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica + partija za Bregzit) 53, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 39, nezavisni parlamentarci sedam i drugi 31.

„Građani EU su izabrali ko će ih predstavljati u Evropskom parlamentu. To će direktno odraziti na to ko će voditi Evropsku komisiju tokom sledećeg legislativnog perioda o čemu će članovi parlamenta odlučivati u Strazburu u julu”, zaključio je portparol Evropskog parlamenta.

VEBER: EPP IMA MANDAT ZA SASTAV NOVE EK
Vodeći kandidat Evropske narodne partije za mesto predsednika Evropske komisije Manfred Veber izjavio je da EPP posle ovih evropskih izbora i pored gubitaka ostaje najbrojnija grupa u Evropskom parlamentu. „Nema stabilne većine u Evropskom parlamentu bez Evropske narodne partije. EPP je danas najveća grupa ako pogledamo brojke”, rekao je Veber. On je nakon objavljivanja preliminarnih rezultata evropskih izbora naglasio da je najvažniji rezultat taj da je „evropska demokratija živa”, što se odgleda u izlaznosti od preko 50 procenata. „Drugi najvažniji rezultat je taj da se suočavamo sa slabljenjem partija centra Evropskog parlamenta. Centra koji čine one partije koje veruju u jačanje Evrope i ambiciozni plan za budućnost Evrope”, kaže Veber.

Vodeći kandidat evropskih konzervativaca kaže da je tokom kampanje građanima Evrope obećao stabilnost i ponovio da će EPP raditi u tom cilju u narednom petogodišnjem mandatu. Veber je pozvao sve na razgovore o mandatu za budućnost EU, istakao da saradnje jedino neće biti s levim i desnim ekstremistima i naglasio podršku vodećim liderima grupa u izboru za predsednika Evropske komisije. „Želimo da i radimo na Evropi za građane, a ja želim da pokrenem Evropsku komisiju za građane, za to se EPP borio i za to imamo mandat”, zaključio je Veber, prenosi Tanjug.

ORBAN: MAĐARI VERUJU DA JE BRISELU POTREBNA PROMENA
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da izbori za Evropski parlament pokazuju da „narod u Mađarskoj veruje da je u Briselu potrebna promena”. Orban, koji je kampanju vodio na antimigrantskoj platformi, rekao je da će njegova partija Fides, koja je osvojila 13 od ukupno 21 mađarskog mesta u parlamentu EU, „sarađivati sa svima koji žele da zaustave imigracije”, prenela je agencija AP. „Pokazali smo danas da je Mađarska jaka… jer su Mađari ujedinjeni”, naglasio je mađarski premijer.

Evropska narodna partija, koja verovatno ostaje najveća grupacija u EP, suspendovala je članstvo Orbanovom Fidesu zbog zabrinutosti u vezi s demokratijom u Mađarskoj. Orban je rekao da ne želi da pripada političkoj grupi na čiju politiku ne može da utiče. Fides je osvojio jedno mesto više na ovogodišnjim izborima za EP nego 2014. godine. Izlaznost na birališta bila je iznad 43 odsto, što je najveća na izborima za EP u Mađarskoj od 2004. godine, kada su Mađari prvi put glasali na evropskim izborima.

SALVINI: SRBIJA DEO EU? ZAŠTO DA NE
Italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je juče, posle glasanja na izborima za Evropski parlament, da se susreo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ocenio interesantnom ideju da Srbija bude deo Evropske unije, usprotivivši se istovremeno ulasku Turske u EU.

„Sreo sam se sa srpskim predsednikom, a to da Srbija bude deo evropske zajednice je nešto što je geografski, društveno, kulturno gledano interesantno. A Turska ne, nema blage veze s tim. Ali, proširenje (EU) i inteligentno uključivanje nekih bliskih naroda, zašto da ne?” kazao je Salvini, prenosi Tanjug.

Njegova Liga osvojila je, prema nepotpunim podacima sa biračkih mesta, 33,8 odsto glasova i imaće najviše italijanskih evroposlanika. „Hvala, Italijo. Prva stranka Italije izazvaće Evropu”, rekao je radosni Salvini u video klipu koji je noćas objavio na Fejsbuku.

MAKRON I LE PEN IZJEDNAČENI
Prema najnovijim rezultatima izbora za Evropski parlament u Francuskoj, desničarska partija Nacionalno okupljanje Marin le Pen i stranka predsednka Emanuela Makrona Republika u pokretu imaće podjednak broj mesta, po 23 poslanička mesta. AP navodi da će anti-imigraciono Nacionalno okupljanje dobiti još jedno mesto kada Velika Britanija napusti EU.

Prema podacima francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, za Nacionalno okupljanje glasalo je 5,3 milona Francuza, a za Makronovu partiju 5,1 milion. Na trećem mestu je Zelena partija sa 13 mesta u Evropskom parlamentu, iza njih su Republikanci sa osam poslaničkih mesta, i levičari i socijalisti sa po šest poslaničkih mesta. Jelisejska palata je ranije saopštila da bez obira na rezultat izbora, francuska vlada neće menjati politiku.

 

Izvor Politika, 27. maj 2019.

REAKCIJE POLITIČARA NA IZBORE
Na izborima za Evropski parlament predizborne prognoze uglavnom su se obistinile – proevropske partije imaće skoro 500 od 751 poslaničkog mesta. Konzervativni blok oličen u Evropskoj narodnoj partiji i progresivna Socijaldemokratska alijansa zadržaće najveću reprezentativnost u Evropskom parlamentu. One su izgubile određen broj mandata u odnosu na dosadašnji saziv, dok su, sa druge strane, veći broj mandata dobile stranke Zelenih i liberaldemokrata, ali i ekstremne desnice. Nakon objavljenih rezultata, usledile su reakcije evropskih lidera.

Vodeći kandidat Evropske narodne partije za mesto predsednika Evropske komisije Manfred Veber navodi da EPP posle evropskih izbora i pored gubitaka ostaje najbrojnija grupa u Evropskom parlamentu. Veber navodi da nema stabilne većine u Evropskom parlamentu bez Evropske narodne partije. „EPP je danas najveća grupa ako pogledamo brojeve“, rekao je Veber.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata evropskih izbora, naglasio da je najvažniji rezultat taj da je „evropska demokratija živa“, što se ogleda u izlaznosti od preko 50 procenata. „Drugi po važnosti rezulat je taj da se suočavamo sa slabljenjem partija centra Evropskog parlamenta. Centra, koji čine one partije koje veruju u jačanje Evrope i ambiciozni plan za budućnost Evrope“, rekao je Veber. Vodeći kandidat evropskih konzervativaca kaže da je tokom kampanje građanima Evrope obećao stabilnost i ponovio da će EPP raditi u tom cilju u narednom petogodišnjem mandatu.

Pozvao je sve na razgovore o mandatu za budućnost EU, istakao da saradnje jedino neće biti s levim i desnim ekstremistima i naglasio podršku vodećim liderima grupa u izboru za predsednika Evropske komisije. „Želimo da radimo na Evropi za građane, a ja želim da pokrenem Evropsku komisiju za građane, za to se EPP borio i za to imamo mandat“, zaključio je Veber.

TIMERMANS: ODRŽAVANjE STVARI KAKVE JESU NIJE OPCIJA
Vodeći kandidat evropskih socijalista i demokrata Frans Timermans pozvao je sve demokratske i progresivne snage u Evropskom parlamentu da zajedno rade na programu za budućnost EU. Ocenjuje da održavanje stvari onakvim kakve jesu, za šta se zalaže Evropska narodna partija, nije opcija za Evropu. „Želim progresivnu i dinamičnu platformu, pri čemu stabilnost nije prva stvar na koju posmislim kda pomislim na Evropu. Stabilnost znači održavati stvari onakvim kakve su. Mislim da to nije ono što Evropi treba. Evropa treba da dinamično gleda ka budućnosti i preuzme odgovarajuće korake da približi budućnost“, poručio je Timermans.

Kandidat socijaldemokrata za predsednika Evropske komisije naglašava da su i konzervativci i socijaldemokrate posle ovih evropskih izbora izgubili mesta u Evropskom parlamentu i da prvi put nemaju većinu. „Postaje sve teže da se formiraju koalicije. Ali zbog osvojenih više od 150 glasova, imamo odgovornost da uradimo nešto pozitivno za EU, a za to nam je potrebna koalicija“, istakao je Timermans.

Naglašava da su socijalisti i demokrate spremni da rade sa svim progresivne snage u Parlamentu u pokušaju da nađu „zajednički program za narednih pet godina koji će pripremiti Evropu za 30 godina koje dolaze“. Timermans je odbacio jedino saradnju sa evropskom ekstremnom desnicom. Kao prioritete politike socijaldemokrata, naveo je – klimatske promene, socijalnu pravdu i poresku politiku.

BULMAN: EPP NEMA VIŠE POLITIČKU MOĆ
Lider grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Udo Bulman navodi da je konzervativna Evropska narodna partija izgubila političku moć na jučerašnjim izborima za Evropski parlament.

„Evropska narodna partija nema rezultate i političku moć da vodi EU i Evropsku komisiju. Orbanizacija EPP nije zaustavljena. EPP ne može da traži, kao svoje pravo, da bude u većini koja će odlučivati o tome ko će biti novi predsednik Komisije“, istakao je Bulman. Dodaje da će se socijaldemokrate u novom Evropskom parlamentu zalagati za više socijalne pravde. U tom kontekstu, najavio je stvaranje novih koalicija u Evropskom parlamentu koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za „većinu, a ne samo za neke“ u Evropi.

„Radićemo na formiranju progresivne socijalne alijanse koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsednika Evropske komisije“, poručio je Bulman. Lider grupe SiD u Evropskom parlamentu kaže da su glasači jasno pokazali da žele da EU bude odlučnija u borbi protiv klimatskih promena, ali dodaje da se rezultati u toj oblasti ne mogu ostvariti bez rezultata u drugim oblastima socijalne pravde. Udo Bulman je rekao da će se evropske socijaldemokrete u novom sazivu Evropskog parlamenta boriti na prvom mestu protiv siromaštva koje pogađa decu, protiv nejednakosti i izbegavanja plaćanja poreza u EU.

FERHOFSTAT: NOVI BILANS SNAGA U EP
Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofstat navodi da je ovim izborima završena dominacija socijalista i konzervativaca u Evropskom parlamentu. „Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlamentu biće krucijalni, jer prvi put od prvih evropskih izbora 1979. godine klasične partije, socijalisti i konzervativci, više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne proevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe“, poručio je Ferhofstat.

Najavljuje da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu Evropskog parlamenta proširiti na predstavnike francuske liste „Renesansa“, koju čini Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona, ali i druge slično reformske partije koje slično misle. „Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika“, naveo je Ferhofstat. Ocenjuje da će u pitanju biti proevropska grupa koja će svoju novodobijenu snagu iskoristiti u borbi za ambiciozniju Evropu.

„Zajednička vizija grupe je borba protiv klimatskih promena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržišta, evropsko rešenje za migracionu krizu. Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa“, poručio je Ferhostat. Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim evropskim izborima, ocenjuje da je to znak da se „Evropa vratila i da je popularna“ među građanima.

SALVINI: NOVA EVROPA JE ROĐENA
Evropljani su se danas probudili u novoj političkoj stvarnosti posle održanih izbora u Evropskom parlamentu (EP), a Mateo Salvini je istakao da je „nova Evropa rođena“.

Na tek završenim izborima za EP okončana je dominacija glavnih partija EU desnog i levog centra i pojavio se izmenjen politički pejzaž, u kojem ultradesničarske, poslovne grupe i ekolozi postaju snaga na koju će se računati, ocenila je agencija AP. „Pravila se menjaju u Evropi“, poručio je italijanski zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini u sedištu svoje ultradesničarske Lige.

PUPOVAC: ZABRINjAVAJUĆE JAČANjE DESNICE
Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i nosilac stranačke liste na izborima za Evropski parlament izbore Milorad Pupovac poručio je da je zadovoljan kampanjom i rezultatima na izborima, a istovremeno upozorio kako jačanje krajnje desnice, koja stvara neravnotežu, treba da zabrine ostale političke opcije. Ukazuje na činjenicu da se dobar deo biračkog tela priklonio krajnjoj desnici, što je stvorilo neravnotežu na političkoj sceni zbog koje svi treba da se zabrinu. „Treba da se zabrinu svi nad tim procesom koji se događa u našoj politici, od centra do levog centra“, rekao je Pupovac, prenosi Hina.

„Iako taj proces nije drastičan kao u drugim, nama susednim zemljama, sasvim sigurno nije ohrabrujući, ali nije ni takav da ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost svih onih koji smatraju da je politička ravnoteža neophodna za funkcionisanje demokratije“, poručio je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke. Ocenjuje da je Samostalna demokratska srpska stranka, sa 1,66 odsto glasova po izlaznim anketama, postigla vidljivost koju nije imala, kao i političke ciljeve koje do sada nije uspevala da postigne. Ocenjuje i da je ojačano biračko telo i naglasio da su na oko 95 odsto biračkih mesta rezultati za SDSS bili bolji nego pre pet godina.

EIKHAUT: BIRAČI ŽELE PROGRESIVNU I ZELENU EVROPU
Predstavnici evropskih Zelenih zadovoljni su rezultatima izbora za Evropski parlament, koji ukazuju na značajan skok podrške njihovoj opciji. Zeleni bi, sudeći prema preliminarnim rezultatima, trebalo da imaju značajnu ulogu u novom sazivu Evropskog parlamenta. Jedan od kandidate Zelenih za mesto predsednika Evropske komisije, holandski poslanik Bas Eikhaut, rekao je da očekuje sjajne rezultate za Zelene. „Mislim da je jasno da su birači želeli promenu i da su glasali za drugačiju Evropu. Mislim da žele progresivnu zelenu Evropu, za to su glasali i mi ćemo se za to boriti“, istakao je Eikhaut.

Prva na listi kandidata Zelenih Ska Keler ocenjuje da je bolja izlaznost birača znak prave demokratije. „Odlično je što imamo veću izlaznost na izborima, jer to je demokratija, praviti svoje izbore za svoju budućnost i ne dozvoliti da drugi odlučuji o vama“, zaključila je Kelerova.

 

Izvor Fonet/Tanjug/RTS, 27. maj 2019.

 

 

Pratite nas na YouTube-u