Reakcija Rusije na izbore za EP: Nadamo se da će Brisel progledati

„Slepa podrška kursa koji je nametnut EU sa druge strane okeana, antiruski ispadi i provokacije treba da odu u prošlost“, rekao je Volodin

Slepa podrška kursu koji je nametnut EU sa druge strane okeana, antiruski ispadi i provokacije treba da odu u prošlost, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin, komentarišući rezultate izbora u Evropskom parlamentu. On smatra da će poslanici novog parlamenta Evropske unije biti spremni za dijalog sa Rusijom.

„Evropski birači glasaju, pre svega, za procvat i suverenitet Evrope. Oni žele da se više uzimaju u obzir interesi država i očuvanje osnova suvereniteta. Takvu Evropu želi da vidi i Rusija. Slepa podrška kursa koji je nametnut EU sa druge strane okeana, antiruski ispadi i provokacije treba da odu u prošlost“, rekao je Volodin. „EU, bez obzira na postojeće nesuglasice, ostaje naš sused i najveći trgovinsko-ekonomski partner. Važno je da poslanici koji su izabrani u novi sastav Evropskog parlamenta budu spremni za nove pristupe i ravnopravni dijalog sa Rusijom“, rekao je predsednik Državne dume.

On je naglasio da Rusija uvek ističe da se ne meša u poslove suverenih država, da se zalaže za poverenje i nepostojanje dvojnih standarda, a da odnosi među državama treba da se grade na bazi dijaloga i uzimanja u obzir interese svih država. „Evropljani traže pragmatičan i nezavisan kurs. Važno je da i političari u EU čuju volju svojih naroda“, izjavio je Volodin. „Promena konjunkture političkih snaga nakon izbora izazvana je pitanjima koja su se nakupila u vezi sa političarima, nerešenim problemima država, pre svega u oblasti ekonomije i migracione politike, kao i porastom zahteva za jačanje uloge nacionalnih država u donošenju odluka u Evropskom parlamentu“, smatra predsednik Državne dume.

 

Izvor Sputnjik, 27. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u