Bivši šef BND-a: Štraheu je smestio Mosad

On tvrdi da je Štrahe propagirao „duboki antisemitizam“ i „trivijalizaciju“ nacističkih zločina, tako da je Izrael morao da reaguje

Austrijsku političku scenu duboko je potreslo objavljivanje video snimka u kome je zamenik kancelarke u zemlji razgovarao o mogućnosti da strani državljanin ulaže u lokalne novine u zamenu za povoljno medijsko izveštavanje. Rudolf Adam, bivši diplomata i zamenik šefa savezne obaveštajne službe u Nemačkoj, tvrdi da su skandal koji je doveo do promena na austrijskoj političkoj sceni orkestrirale izraelske tajne službe.

Pišući za politički časopis Cicero, Adam tvrdi da plan o rušenju zamenika kancelara Hajnca Kristijana Štrahea sa video skandalom nije bio smišljen u Americi, jer je ona trenutno „potpuno okupirana Korejom, Iranom i Kinom“. Rusija ne može da stoji iza „političkog atentata“, kaže Adam i objašnjava da je bivši zamenik kancelara zagovarao bliže veze s Moskvom. Nijedna evropska služba nije imala interes da učini tako nešto, tvrdi Adam, dok se čini i da se Kina i arapske zemlje malo zanimaju za austrijsku unutrašnju politiku. „Ostaje samo država koja ima ljudske i tehničke kapacitete za takvu operaciju i jasan motiv — Izrael“, nastavlja on.

Rudolf Adam, koji je radio u nemačkim ambasadama u Moskvi i Londonu, ističe da se jevrejske zajednice u Evropi plaše porasta antisemitskog raspoloženja i poricanja Holokausta, što bi moglo da predstavlja egzistencijalnu pretnju po državu Izrael. On tvrdi da je Štrahe propagirao „duboki antisemitizam“ i „trivijalizaciju“ nacističkih zločina, tako da je Izrael morao da reaguje. U međuvremenu, Rudolf Adam je optužen za antisemitizam nakon objavljivanja njegovog mišljenja u vezi sa video skandalom. Prema izraelskim novinama Inetnevs, Konferencija evropskih rabina (CER), koja je najistaknutiji savez rabina u Evropi, rekla je da pokušaj da se Izrael optuži za Štraheov pad „podseća na klasični antisemitizam“ i ne može se ignorisati.

Inače, video je čuvan skoro dve godine i pojavio se oko nedelju dana pre izbora za Evropski parlament. Adam smatra da to nije slučajnost, imajući u vidu „uspeh desničarskih stranaka bez presedana“ i da je Štrahe igrao centralnu ulogu u tom desničarskom bloku sa svojim FPO.

 

Izvor Sputnjik, 28. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u