Oštre reakcije iz Moskve na hapšenje Rusa na Kosovu

„Rusija zahteva hitno oslobađanje uhapšenog državljanina Rusije i kažnjavanje krivaca za nezakonite akcije specijalnih snaga“, rekao je Kosačov

Misija UN na Kosovu saopštila je da se ruski državljanin, kojeg su privele kosovske specijalne policijske snag tokom jutrošnje operacije, nalazi u bolnici. „Ruski državaljnin se nalazi u bolnici i ima povrede“, saopštio je Unmik za rusku agenciju Tas.

Ruska agencija RIA prenosi i izveštaje prištinskih medija da se on nalazi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, kao i da su ga predstavnici Unmika posetili. Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas u Skupštini Srbije da postoje informacije da je pretučen i priveden i jedan ruski državljanin na KiM Mihail Krasnoščenko, radnik Unmik administracije. Srpske vlasti su o tome upoznale nadležne organe ruskih državnih vlasti, dodao je predsednik. „Pretukli su ga i priveli, ako je informacija pouzdana, najverovatnije da bi se dodvorili onima koji su celu akciju odobrili“, rekao je Vučić.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je „nečuvenim aktom“ i „manifestacijom provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca“ hapšenje ruskog diplomate Mihaila Krasnoščenkova na severu KiM i zatražila od rukovodstva Unmika da preduzme korake za njegovo oslobađanje, prenosi Tas. „Pritvor je izvršen uprkos tome što ruski državljanin poseduje diplomatski imunitet kao zvaničnik UN. Mi posmatramo ovaj nečuveni akt kao još jednu manifestaciju provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca“, rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da Rusija zahteva da rukovodstvo Unmika obezbedi iscrpne informacije u vezi sa „nelegalnim hapšenjem“ Krasnoščenkova i učini sve što je u njegovoj moći da se on hitno oslobodi. Zaharova je prethodno rekla da zvanična Moskva smatra da upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine na severu KiM i privođenje Srba predstavlja novu provokaciju Prištine, s ciljem da se zastraši i protera nealbansko stanovništvo i da se silom uspostavi kontrola nad tom oblašću. Ona je rekla da Moskva, u ovako odgovornom trenutku, poziva međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovske radikalne snage i spreče dalje širenje konflikta sa nepredvidljivim posedicama.

 

Izvor Tanjug/B92, 28. maj 2019.

MOSKVA TRAŽI KAŽNjAVANjE KRIVACA ZA HAPŠENjE
Rusija zahteva hitno oslobađanje uhapšenog državljanina Rusije – člana međunarodne misije UN i kažnjavanje krivaca za nezakonite akcija specijalnih snaga na Kosovu, saopštio je šef komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

„Pažljivo ćemo pratiti razvoj situacije i naravno, tražimo hitno oslobađanje ruskog državljanina – člana međunarodne misije UN, kao i kažnjavanje krivaca za nezakonite akcije specijalnih snaga, ako ovaj incident bude potvrđen dodatnim informacijama sa lica mesta“, napisao je Kosačov na fejsbuku.

Moskva je ranije zatražila od rukovodstva Unmnika iscrpne informacije o nezakonitom hapšenju Mihaila Krasnoščenkova i preduzimanje maksimalnih napora da se on hitno oslobodi. Podsetimo, dva radnika misije UN na Kosovu uhapšena su ranije i dostavljena u bolnicu. Šef misije Zahir Tanin je pozvao da se oni hitno oslobode. Ambasada Rusije u Beogradu je saopštila da prati situaciju, ali je odbila da komentariše zdravstveno stanje povređenog Rusa.

 

Izvor Sputnjik, 28. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u