Boris Džonson će morati na sudu da dokazuje zašto je lagao Britance

Tužbu je podnela grupa „Bregzit pravda“, tvrdeći da je Džonson svesno iznosio lažne podatke o troškovima britanskog članstva u EU

Jedan od favorita za novog premijera Velike Britanije Boris Džonson moraće pred sudom da odgovara na optužbe da je lagao u vezi sa bregzitom, kada je rekao da će Britanija biti bogatija za 350 miliona funti nedeljno kada izađe iz EU.

Okružni sudija Margo Kolman presudila je da će bivši ministar spoljnih poslova i gradonačelnik Londona morati da odgovori na navode da je počinio tri prekršaja za nepropisno ponašanje u javnoj službi. Kolmanova je, u pisanoj presudi, navela da te optužbe nisu dokazane, ali da smatra da bi Džonson trebalo da bude preliminarno saslušan i da će slučaj potom biti prosleđen Kraljevskom sudu, prenosi Rojters.

Tužbu je podnela grupa „Bregzit pravda“, tvrdeći da je Džonson svesno iznosio lažne podatke o troškovima britanskog članstva u EU pre referenduma i izbora 2017. „Tokom oba navedena perioda, okrivljeni je neprestano lagao i obmanjivao britansku javnost u vezi sa troškovima britanskog članstva u EU, izričito navodeći, odobravajući ili zaključujući da to iznosi 350 miliona funti nedeljno“, navodi ta grupa u slučaju protiv Džonsona, žestokog zagovornika bregzita. Džonsonov advokat kaže da je ovaj slučaj pokrenut isključivo iz političkih razloga.

 

Izvor Sputnjik, 29. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u