Kako su Lavrov i Mogerinijeva prokomentarisali upad ROSU na sever KiM?

„Što se tiče događaja u KM, takve provokacije odgovaraju onima koji žele da od Balkana stvore sanitarni koridor prema Rusiji“, izjavio je on

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio u Ljubljani da je kriza na Kosovu i Metohiji izazvana popustljivošću Zapada prema vlastima u Prištini. Kako prenosi Sputnjik, on je, povodom jučerašnjeg incidenta na severu Kosova, u razgovoru sa šefom slovenačke diplomatije Mirom Cerarom, rekao da su krizu izazvali oni koji žele da od Balkana naprave sanitarni kordon prema Rusiji.

„Što se tiče događaja u Kosovskoj Mitrovici, takve provokacije odgovaraju onima koji žele da od Balkana stvore sanitarni koridor prema Rusiji“, rekao je Lavrov. Prema njegovim rečima, to što Priština ne realizuje ranije postignute dogovore pokazuje da je EU bespomoćna. Cerar je ocenio da će operacija specijalnih snaga na Kosovu imati ozbiljnih posledica u odnosima Prištine i Beograda.

 

Izvor Tanjug/B92, 29. maj 2019.

MOGERINI: JUČE JE POKAZANO DA STATUS KVO NA KIM NIJE ODRŽIV
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je u Briselu da jučerašnji događaji pokazuju da status kvo između Srbije i Kosova nije održiv i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i pokušaju da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

Na konferenciji za medije povodom predstavljanja godišnjeg paketa EU o napretku zemalja Zapadnog Balkana, Mogerini je rekla da se nada da će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen, da je uverena da je sporazum moguće postići i dodala da je u stalnom kontaktu s obe strane. „Uverena sam da je sporazum moguć, ako se steknu uslovi za nastavak pregovora na najvišem nivou, ali potrebno je ispuniti preduslove za to, pre svega ukinuti kosovske takse na robu iz Srbije iz Bosne i Hercegovine“, kazala je šefica evropske diplomatije.

Navela je da je na samitu Procesa Brdo-Brioni pre tri nedelje u Tirani razgovarala sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, i dodala da je uverena da su „obe strane svesne svojih interesa“. Na istoj konferenciji za medije, evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da će u junu „probati da odblokira“ dijalog Beograda i Prištine kako bi „nešto bilo postignuto u julu“. On je kao pozitivan ocenio nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Skupštine Srbije o Kosovu u ponedeljak. Posle primedbe novinara da je Vučić juče naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti posle akcije kosovske specijalne policije na severu Kosova, Han je rekao da je govorio o Vučićevom nastupu u parlamentu „pre nekoliko dana, pre jučerašnjih događaja“.

 

Izvor Beta/N1, 29. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u