Ko ima najveće šanse da bude novi predsednik Evropske komisije?

„Sada bi svako trebalo da se preispita. Složili smo se s tim da još uvek ne možemo da donesemo odluke“, rekla je Merkelova

Dva dana nakon evropskih izbora 28 šefova država ili vlada zemalja Evropske unije razgovarali su o vodećim funkcijama EU. Odluka ipak nije donesena. Ali za to kladionice uveliko rade…

Spekulacije o kadrovskim odlukama, gledanje u šolju ili u kristalnu kuglu – to omiljenije zabave političara, službenika Evropske unije i novinara u Briselu. U utorak, dva dana nakon evropskih izbora koji su donekle pomerili politička težišta u Evropskom parlamentu, počele su da kruže glasine. A onda su 28 šefova država ili vlada koji su predstavljali zemlje-članice EU, na neformalnoj večeri razgovarali o tome ko bi mogao da bude novi predsednik moćne Evropske komisije. Istovremeno, trebalo bi da se donese i odluka ko bi trebalo da bude predsednik Savetu EU, ko visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, a ko predsednik Evropskog parlamenta. Na kraju, bilo je reči i o fotelji šefa Evropske centralne banke. Sve to je nakon večere potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Danas neće biti donete odluke“, rekao je aktuelni predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker još uoči večere i tako smanjio spekulacije. Iskusni Junker bio je u pravu. „Danas nismo razgovarali o imenima“, rekla je nemačka kancelarka nakon samita. Samo su, dodala je, definisani kriterijumi za kandidate – profili, neophodno iskustvo. „Sada bi svako trebalo da se preispita. Složili smo se s tim da još uvek ne možemo da donesemo odluke.“

TUSK DA POSREDUJE
Predsednik Savetu EU Donald Tusk dobio je zadatak da do narednog samita koji se održava za tri nedelje razgovara sa svim vladama i poslaničkim grupama u Evropskom parlamentu kako bi formulisao predlog. Jer, prema evropskim sporazumima, Savet je taj koji predlaže kandidate za predsednika Evropske komisije, što je na neki način predsednik vlade EU. Potom Evropski parlament bira tog kandidata ili kandidatkinju.

S obzirom na to da nakon ovih izbora demohrišćani i socijaldemokrate nemaju apsolutnu većinu, biće im potrebna podrška iz redova liberala ili zelenih da bi se izabrao predsedavajući ili predsedavajuća. „Ovoga puta je drugačije i komplikovanije“, ocenjuje Angela Merkel.

DA ILI MOŽDA?
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani šefovima država i vlada jasno je stavio do znanja da je velika većina poslaničkih grupa, osim liberala, da se za kandidata za predsednika Evropske komisije predloži neko od kandidata iz predizborne kampanje. Nemačka kancelarka kaže da je Savet veoma ozbiljno prihvatio tu poruku, iako, dodala je, nisu svih 28 kandidata baš ubedljivi. Ona sama, kao političarka Hrišćansko-demokratske unije (CDU), naravno podržava kandidaturu Manfreda Vebera(CSU).

Francuski predsednik Emanuel Makron i drugi više liberalno orijentisani šefovi vlada, za to su da se prvo razgovara o sadržaju i ciljevima evropske politike, a tek onda o ličnostima. Makron Veberovo ime nije pomenuo. On je odbio predlog parlamenta da samo vodeći kandidati dolaze u obzir. „Nema tu automatizma“, rekao je Makron. On bi pre podržao Margrete Vestager komesarku EU iz Danke, koja formalno nije bila nosilac liste na izborima i tek se u izbornoj noći zvanično kandidovala za predsednicu Evropske komisije.

„DA SE NE PRODUBE RANE“
Spor oko imena i funkcija šefovi država ili vlada su za početak odložili. „Mi bismo morali tako da napravimo predlog kako se ne bi produbile rane“, upozorila je nemačka kancelarka. Merkelova je podsetila i na to da bi uskoro moralo da se odluči o sedmogodišnjem budžetu EU, odnosno „srednjoročnim finansijskim okvirima“. „Način na koji se mi danas odnosimo jedni prema drugima, odrediće kako bismo mogli da sarađujemo u budućnosti.“ To bi u prevodu moglo da znači da poker o ličnostima i funkcijama ne bi trebalo da natkrili finansijske odluke. Nemačka je najveći neto-platiša u EU i samim tim ima moć u pregovorima o budžetu.

Predsedavajući Savetu EU Donald Tusk rekao je da je spreman da se sa pregovorima počne što je moguće brže. No, uopšte neće biti jednostavno postići balans između interesa malih i velikih država, država sa juga i severa EU, partijskih porodica i grupa u parlamentu. Jasno je jedno – da bi najmanje dve od četiri pozicije morale da zauzmu žene, rekao je Tusk. Tu je još i mesto šefa Evropske centralne banke, a u tom smislu se pominje i predsednik Nemačke centralne banke Jens Vajdeman.

VEBER IMA PREDNOST – BAREM NA KLADIONICAMA
Do prve nedelje zasedanja novog saziva Evropskog parlamenta, predlog ličnosti za vodeće funkcije trebalo bi da bude zreo za odlučivanje. A do tada može bez problema i dalje da se spekuliše i kladi. Savez evropskih kladionica za predsednika Evropske komisije objavio je sledeće kvote: Manfred Veber (CSU) 36,4 odsto, Mišel Barnije (demohrišćanin) 33,3 odsto, Frans Timermans (socijaldemokrata) 11,1 odsto i Margrete Vestager (liberalka) 11,1 odsto.

 

Autor Bernd Rigert

 

Izvor Dojče vele, 29. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u