Ukrajina, Kavkaz, Sirija: Kako tumačiti strategiju SAD za destabilizaciju Rusije

„Za njih je prioritet Ukrajina. Aktivno počinju da posmatraju Kavkaz. Drže u fokusu Belorusiju, a nastaviće da uzburkavaju Siriju“, rekao je Iljnicki

Savetnik ministra odbrane Rusije Aleksandar Iljnicki saopštio je televiziji „Zvezda“ kakve mere će SAD preduzeti za destabilizaciju Rusije. Iljnicki je ukazao na to da je američka korporacija Rand, koja vrši funkciju strateškog istraživačkog centra za Vladu SAD, pripremila izveštaj u kom je opisana taktika vršenja pritiska na Rusiju.

Osnovni pritisak Vašingtona biće usmeren na Ukrajinu i Siriju. SAD planiraju da nastave da isporučuju oružje u Ukrajinu i da aktivno podržavaju opozicione grupe u Siriji. Osim toga, prema rečima Iljnickog, SAD će pokušati da isteraju ruske vojnike iz Pridnjestrovlja, ali taj korak za njih nije prioritet. Osim toga, savetnik je dodao da će SAD nastaviti da grade „parabolu destabilizacije“ od Crnog mora do Baltika, gde Belorusija sada igra jednu od ključnih uloga. „Za njih je prioritet Ukrajina. Aktivno počinju da posmatraju Kavkaz. Drže u fokusu Belorusiju, a nastaviće da uzburkavaju Siriju“, rekao je Iljnicki.

Pored toga, Vašington sve više pažnje pridaje odnosima između Jermenije i Azerbejdžana, i prema rečima Iljnickog, mogao bi da „odigra“ na njihove nesuglasice. Izveštaj predviđa i slabljenje Rusije stimulisanjem odlaska iz zemlje kvalifikovanih kadrova i obrazovane omladine. „To govori da obrazovanje i borba za umove treba da budu u fokusu, jer je to pitanje nacionalne bezbednosti“, objasnio je on, naglasivši da SAD u tome istovremeno vide i silu i slabost Rusije. Savetnik ministra odbrane zaključuje da Rand u izveštaju opisuje korake koji bi trebalo da „razbiju ideje i ne dozvole Rusima da gledaju ka budućnosti“, kao i da unište ideologiju i podstaknu konflikte, ali, po mišljenju Iljnickog, Vašington nije svestan koliko je Rusija postala jaka.

 

Izvor Sputnjik, 29. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u