Vladika Teodosije: Sever Kosova se disciplinuje brutalnom upotrebom sile

„Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako“, navodi on

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije najoštrije je osudio upotrebu sile na severu Kosova i Metohije od strane pripadnika ROSU.

„Bez obzira na stvarne motive ove akcije, upadi u kuće pri kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja i neskrivena brutalnost pokazuju da je namera Prištine bila pre svega da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu“, prenosi TV Hram. „Posebno osuđujemo i upotrebu sile protiv pripadnika UNMIK-a“, navodi se u saopštenju vladike Teodosija. Dok, kako dodaje, Priština ignoriše gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Kosova, preteći manastiru blokiranjem puta i protestima na sam praznik Vaznesenja (6. juna), „sever Kosova se disciplinuje brutalnom upotrebom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda“.

Episkop Teodosije navodi da ovakvi postupci nimalo ne doprinose ni vladavini prava, niti izgradnji međuetničkog poverenja, već još više destabilizuju i onako tešku bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i „najviše idu na ruku onima koji bez ikakvog stida uporno zagovaraju ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi“. „Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske diskriminacije i očekujemo od KFOR-a i međunarodne zajednice da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja“, zaključuje se u saopštenju vladike Teodosija.

 

Izvor Tanjug/B92, 29. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u