AfD će zahtevati da Berlin povuče priznanje nezavisnosti Kosova?

„Alternativa će tražiti otvaranje diskusije u Bundestagu sa zahtevom da bude preispitan status tog regiona“, rekao je Lindeman

Uticajni moskovski dnevni list Izvestija objavio je da će partija Alternativa za Nemačku (AfD) u Bundestagu pokrenuti „pitanje statusa Kosova“. Listu je ovo otkrio njen važan funkcioner u Berlinu Gunar Lindeman. Naveo je da nemački političari planiraju da u septembru posete „Kosovo“ i da „ocene situaciju na licu mesta“. Lindeman je rekao da se „Kosovo“ pretvara u logor za obuku terorista Islamske države kojih je na teritoriji te „kvazidržave“  više nego u bilo kojoj zemlji u Evropi.

Izvestija objavljuju i da im je u spoljnopolitičkom komitetu Bundestaga potvrđeno da „tema Kosova može biti otvorena“ jer u nemačkom parlamentu rastu strahovanja za „sudbinu sprske manjine“. Štaviše, da može biti otvorena već početkom juna. Lindeman je nemačko priznanje „Kosova“ nazvao nepromišljenim i „velikom greškom cele Evrope“. I ukazao da preko „Kosova“ prelaze glavne maršrute narkotika koji stižu iz Srednje Azije i da u njegovim okvirima „cvetaju trgovina ljudskim organima i oružjem“.

On je moskovskom listu rekao i ovo. „Smatram da postoje razlozi da nemačka preispita svoju odluku da Kosovo prizna za nezavisnu državu. To je neophodno ako je naša vlada zasista zainteresovana za očuvanje stabilnosti u Evropi. U svakom slučaju, Alternativa će tražiti otvaranje diskusije u Bundestagu sa zahtevom da bude preispitan status tog regiona“.

Član spoljnopolitičkog komiteta Bundestaga – Valdemar Gerdt – otkrio je moskovskom listu da će se već 4. juna u dva komiteta Bundestaga raspravljati o „budućnosti Kosova i Srbije“. On, međutim, sumnja da će poslanici ostalih partija u parlamentu podržati inicijativu Alternative da Berlin povuče priznanje „Kosova“. A Alternativa ima samo 96 mesta u Bundestagu koji ima 751 poslanika. Lindeman je, inače, uveren da priznanje treba opozvati zato što Priština nije u stanju da stane na put terorizmu.

 

Izvor Fakti, 30. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u