Ljajić: U oktobru sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom

„Načelni plan, koji pre svega zavisi od procedura unutar EAEU, jeste da, na nivou premijera, on bude potpisan u Sočiju u oktobru“, rekao je on

Pregovori koji su trajali dve godine nisu bili nimalo laki i jednostavni, kaže srpski ministar. Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije u potpunosti je usaglašen posle dvogodišnjih pregovora koji nisu bili ni malo laki i jednostavni, rekao je srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić na otvaranju srpsko-ruskog biznis foruma u Beogradu.

„Načelni plan, koji pre svega zavisi od procedura unutar EAEU, jeste da, na nivou premijera on bude potpisan u Sočiju u oktobru na sastanku predsednika vlada EAEU i tada bi naša premijerka bila specijalni gost i potpisala sporazum koji je dogovoren“, kaže ministar.

Nakon potpisivanja sledi proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima članica unije i u srpskom parlamentu, naglašava Ljajić. „Sporazum je vrlo važan jer sigurno daje i pravni osnov i veliku šansu da ovaj obim trgovinske razmene, pre svega sa Ruskom Federacijom, ali i drugim članicama Unije u značajnoj meri poveća“, rekao je Ljajić.

 

Autor Nikola Joksimović

 

Izvor Sputnjik, 30. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u