Milan Ružić: Mirdita dobar dan, Srbijo laku noć

Sve u svemu, Mirdita prestonici Srbije, mučenje Srba u srcu Srbije. Da rezimiramo – „Mirdita, dobar dan“, Srbijo, laku noć!

Ovih dana je još jednom dokazano da se Srbija svela samo na svoje ime, dok onoga što ju je krasilo više nema. Nema hrabrosti da se udari šakom o pregovarački sto, nema kontrole Srba nad svojom prestonicom i onim što se u njoj zbiva, a nema ni intelektualca koji će da se usudi da kaže da je sve ovo jedna velika glupost, kukavičluk i ponižavanje.

Nakon jučerašnje provokacije našeg naroda na Kosovu i Metohiji, mi smo se pokazali kao najveći upućivači protestnih nota, apela i praznih pretnji onima koji nas tuku, muče i ubijaju i koji će u svojoj nameri istrajati. Kako se juče učinilo, doveli smo sebe u poziciju da nama neko u Srbiji uvrće ruke, vuče nas za uši i smeje nam se u lice. Ako bih bio u stanju, kao što ne bih, da ovu stvar sagledam sa čisto političkog, tačnije koristoljubivog, aspekta, pa da kažem da bi bilo dobro ovo otrpeti kako bismo sutra dobili nešto više i imali nekakvu prednost, opet ne bih imao šta da stavim na stranu kantara koji meri Srbiju i Albance na Kosovu i Metohiji. Danas smo samo u gorem položaju nego juče, s tim što su Albanci dobili krila za svog dvoglavog orla, pa danas imaju više slobode u napadu na nas, nego što su imali do juče.

Plašim se da će, ako se nastavi sa ovim blagim upozorenjima, doći do toga da svi lažnu državu Kosovo smatraju za pravu i samostalnu, a da će se zapitati – da li je Srbija samostalna kad reaguje isključivo nereagovanjem. Dva prema nula u ovoj političkoj utakmici protiv Srbije povela je Albanija penalom u centru Beograda, tako što su nam uvalili festival „Mirdita, dobar dan“ koji za cilj ima popularizaciju nečega što ne samo da nije srpsko, već je dobrim delom i antisrpsko, poput udžbenika „Istorija Kosova u školskim udžbenicima Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije“. Kada bi jedan ovakav festival mogao biti održan u Albaniji ili na Kosovu i Metohiji u sredinama sa pretežno albanskim stanovništvom?

Sve u svemu, Mirdita prestonici Srbije, mučenje Srba u srcu Srbije. Da rezimiramo – „Mirdita, dobar dan“, Srbijo, laku noć! Iako je ovo pre svega politička utakmica između Srba i Albanaca, mi smo sami sebi uletali u noge i povređivali igrače u svojoj odbrani tako što smo jedni drugima pretili ratom i potezali ga kao najveći argument i blokadu reakcije prema svom rivalu na terenu. Umesto da se ova utakmica igra samo tamo na Kosovu i Metohiji, dopustili smo je da nam uđe i u glavni grad.

Pored svega ovoga, uspeli smo i samima sebi u ovoj dvodnevnoj utakmici da damo i autogol. Naime, „Žene u crnom“ su ispred Srpske patrijaršije izvele jedan protestni performans i ponovo, sada već čuvene ljubičaste krpe, ispisali parolama kojima govore kako one jedine mogu da odlučuju o svom telu. Međutim, interesuje me kako to da nisu protestovale na nekom drugom mestu? Zašto je SPC postala glavna meta političara, feministkinja u službi politike, kao i svih ostalih? Reći ću vam kako… Tako što svi znaju da se jedino još u crkvi može naći zametak Srbije koju smo izgubili i čije ime danas sramotimo. Crkva nikada i nije odlučivala šta ćete vi raditi sa svojim telima. Žena je stub kuće, države i sveta, što se mene tiče, ali u pitanju je žena koju ne dotiču poruke drugih, već samostalna žena koja bi se na primedbe samo nasmejala. Ne možete kao druge feministkinje nedavno da se žalite na to što je na vrhu SPC muškarac, kao što se ni mi ne možemo buniti što nama nije data najlepša stvar na svetu – da rađamo. I tog patrijarha i sve episkope rodila je žena. Nije ih rodio otac. Moramo prestati sa besmislenim borbama među sobom, kao da nemamo nikakvih drugih problema.

Sve svoje slabosti i izmišljotine podveli smo pod slobodu, a svoju slobodu podredili smo politici, pa smo umesto slobode dobili ropstvo. I vuci, Srbijo, ili ovo što je od tebe ostalo i tvojim se zove, bukagije koje su ti skovali tvoji ljudi i tvoja deca. Zaslužila si da skapaš kad ti je narod ovakav. Gde postoji država bez naroda? Ima li igde slobode bez borbe? Postoji li telo bez glave? Uvek sam saosećao sa našom braćom i sestrama koji žive na Kosovu i Metohiji u enklavama i saosećam i dalje, ali bih im poručio da ni u takozvanoj Srbiji, barem što se duha tiče, nije ništa bolje.

Ovakvu Srbiju pošaljite u „Zadrugu“, a izvucimo onu našu iz muzeja, iz arhiva i dozvolimo joj da se rascveta iz knjiga, da proklija iz naroda, pa da vidite kako više neće biti dilema, šamara, okova, dobacivanja i ugnjetavanja. Biće samo čiste slobode i vazduha koji su udisali najmiliji sinovi i kćeri Srbije. Tada će nam se i Kosovo vratiti samo od sebe, jer naši dušmani nikada nisu smeli da se zaleću na pravu Srbiju.

 

Autor Milan Ružić

 

Izvor Iskra, 29. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u