Vučić: Šokiran sam što EU ćuti na Tačijevu izjavu, znamo šta nam je činiti

„Čekali smo 24 sata da EU reaguje. Apsolutno sam šokiran da niko nije reč rekao za dokument koji je potpisan u Briselu“, rekao je Vučić

Apsolutno sam šokiran činjenicom da EU nije reagovala na izjavu Hašima Tačija da Priština neće sprovoditi u delo što je potpisala u Briselu, to jest formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da se nada rekaciji EU danas ili sutra i poručio da „znamo šta je i nama činiti“ ako ta reakcija izostane. „Čekali smo 24 sata da EU reaguje. Apsolutno sam šokiran da niko nije reč rekao za dokument koji je potpisan u Briselu, a čije provođenje je garantovala EU. Ako ne važe za Albance ti dokumenti, ne znam šta misle s kim u budućnosti da razgovaraju“, rekao je Vučić prilikom posete Rusu na VMA koji je povređen u akciji kosovske policije na Kosovu i Metohiji.

Vučić je istakao da to dovoljno govori o težini situacije u kojoj se nalazimo. Albanci, primetio je, imaju samo jednu crkvu u kojoj se mole, a to su SAD, i sve što kažu ili urade protiv Rusije i Srba baš ih briga. Važno im je da ih američka misija pri OEBS-u pohvali za antikorupcijsku akciju, dodao je Vučić, ukazujući da je to bila antikorupcijska akcija koliko su protiv korupcije orijentisani Haradinaj i Tači.

„Za mene je mnogo važnije i indikativnije i to što ćute Nemci, Englezi i Francuzi i Brisel. U Briselu su taj dokument potpisali Tači i Dačić, ali u prisustvu Keti Ešton. Nije tamo bio sveti Petar, već Keti Ešton kao visoki predstavnik EU. Ako EU nije u stanju da garantuje sporauzm u čijem je stastavljanju sama učestovala neka nam to kažu, da znamo da ti sporazumi nemaju više nikakvu pravnu snagu“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije ističe da će se onda i druge stvari odvijati na drugačiji način.  „Uneće to dodatnu nesigurnost i uneće mnogo problema svim stranama, ali je važno da nas EU po tom pitanju informiše umesto što nas informišu o raznim glupostima koje im neki politički tajkuni pišu. Bilo bi dobro da nas informišu o onome na šta smo mnogo vremena i energije utrošili, da bismo stvari umirivali“, istakao je Vučić i zaključio: „Tako da, nadam se da ćemo danas ili sutra dočekati rekaciju EU po tom pitanju, a ako je ne bude, opet dobro, onda znamo šta je i nama činiti“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 31. maj 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u