Tramp podržao Džonsona za premijera Velike Britanije

„Znam razne igrače, ali mislim da bi Boris veoma dobro izašao na kraj s tim poslom. Mislim da bi on bio izvanredan“, rekao je Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp podržao je bivšeg šefa britanske diplomatije i bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Džonsona u trci za funkciju britanskog premijera. U intervjuu za tabloid San, uoči trodnevne posete Londonu, koja počinje 3. juna, Tramp je rekao da su mu se i drugi kandidati za funkciju britanskog premijera obraćali s molbom da im pruži podršku.

Tabloid navodi da takvo mešanje u unutrašnju borbu među konzervativcima predstavlja ozbiljno narušavanje protokola i da bi moglo da dovede do velikog diplomatskog raskola između Londona i Vašingtona. Iako Tramp nije govorio o potpunoj podršci Borisu Džonsonu, izjavio je sledeće: „Mislim da je to veoma interesantno. Zaista bih veoma detaljno izučio to pitanje. Znam razne igrače, ali mislim da bi Boris veoma dobro izašao na kraj s tim poslom. Mislim da bi on bio izvanredan“.

Američki predsednik je ocenio da je Džonson „veoma dobar momak i veoma talentovan čovek“. „On je pozitivno govorio o meni i o mojoj zemlji“, dodao je Tramp. Američki predsednik je, takođe, kazao da bi mogao ozbiljno da utiče na borbu za funkciju premijera Velike Britanije, na koju pretenduje 12 različitih kandidata. Prema rečima američkog lidera, već nekoliko kandidata za tu dužnost mu se obraćalo s molbom da im javno pruži podršku. „Drugi ljudi su me takođe molili da ih podržim“, rekao je Tramp.

Tabloid navodi da takvo mešanje u borbu među britanskim konzervativcima, svega nekoliko dana uoči početka glasanja Parlamenta o tom pitanju, predstavlja ozbiljno narušavanje protokola. Postoji rizik da takva situacija dovede do diplomatskog raskola između Londona i Vašingtona ogromnih razmera, ukoliko „bivši gradonačelnik Londona s frizurom koja podseća na džoger ne uspe da dobije krunu konzervativaca“, ironičan je list.


Izvor Sputnjik, 01. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u