Cipras na lokalnim izborima izgubio u 12 od 13 regiona, parlamentarni u julu

„Sada ujedinjujemo svoje snage za majku svih bitaka, a to su parlamentarni izbori”, dodao je Cipras

Grčki premijer Aleksis Cipras priznao je poraz kandidata njegove vladajuće stranke Siriza u drugom krugu lokalnih izbora u toj državi, rekavši da čovek „mora da zna kako da pobedi, ali i da prihvati poraz”. On je sinoć čestitao pobednicima iz opozicione Nove demokratije, ukazujući da bi između dve strane mogao da postoji zajednički stav o nekim pitanjima, prenosi grčki list Katimerini. „Sada ujedinjujemo svoje snage za majku svih bitaka, a to su parlamentarni izbori”, dodao je Cipras.

Sa druge strane, lider opozicione Nove demokratije Kirijakos Micotakis, čija je stranka pobedila u skoro u svim regionalnim jedinicama i ključnim opštinama, rekao je da rezultati drugog kruga lokalnih izbora najavljuju „drugi korak” ka velikim političkim promenama u Grčkoj.

Ovo je drugi izborni poraz Aleksisa Ciprasa i njegove stranke Siriza, nakon prošlonedeljenog poraza na izborima za Evropski parlament, kada je osvojio skoro 10 odsto manje glasova u odnosu na opozicionu Novu demokratiju. U drugom krugu lokalnih izbora u Grčkoj u 12 od 13 regiona, kao i u većini gradova pobedili su kandidati koji su imali podršku konzervativne opozicione Nove demokratije.

Za gradonačelnika Atine izabran je Kostas Bakojanis iz Nove demokratije osvojivši 65 odsto glasova, na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova. Na izborima u Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj pobedu je odneo Konstantinos Zervas koji je u prvom krugu bio drugoplasirani. Zervas je nastupao kao nezavisan kandidat, prenosi Tanjug.

Iako je bilo nekoliko izuzetaka, poput rezultata u Solunu, Nova demokratija potvrdila je poziciju kao vodeća stranka i favorit na prevremenim parlamentarnim izborima 7. jula. Cipras je pre nedelju dana najavio da će podneti zahtev predsedniku Grčke, nakon okončanja drugog kruga lokalnih izbora, za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj, koji će, kako je najavio portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, biti održani 7. jula.

 

Izvor Politika, 03. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u