Evropska komisija pokrenula proces vraćanja viza za Albance

Berto je potvrdila da je Evropska komisija dobila zvanično obaveštenje od Holandije u kontekstu supenzije bezviznog režima za Albaniju

EK potvrdila da je pokrenula proceduru procene zvaničnog obaveštenja dobijenog od Holandije kojim se traži suspenzija vizne liberalizacije za građane Albanije. U Briselu ne žele da prejudiciraju mogući ishod procene, ali naglašavaju da bi, u odnosu na rezultate, „određeni koraci mogli biti preduzeti“.

”Ukoliko se ustanovi da su specifične akcije neophodne, Komisija će usvojiti implementacioni akt u roku od mesec dana od dobijanja obaveštenja. Takvu procenu mora da odobri i Savet”, izjavila je portparolka Evropske komisije Nataša Berto.

Berto je potvrdila da je Evropska komisija dobila zvanično obaveštenje od Holandije u kontekstu suspenzije bezviznog režima za Albaniju i da je u toku pažljiva procena i analiza informacija i činjenica. Odluka o suspenziji bezviznog režima ne može se doneti olako. Svi koraci koji vode ka tome moraju da budu deo analize. Jednom kad Evropska komisija završi sa procenom predstavićemo je Evropskom parlamentu i Savetu”, kaže Nataša Berto. Ona nije želela da prejudicira mogući ishod procene, ali je naglasila da bi u odnosu na rezultate, ”određeni koraci mogli biti preduzeti”.

Holandska vlada je prošle nedelje na zahtev svog Parlamenta zatražila ukidanje bezviznog režima za građane Albanije zbog povećanja kriminalnih aktivnosti albanske mafije u Holandiji. Prema pravilima EU, države članice imaju mogućnost pokretanja mehanizma suspenzije bezviznog režima ukoliko se suoče sa značajnim povećanjem priliva ilegalne migracije, povećanjem rizika za bezbednost države i ozbiljnim krivičnim delima.

 

Izvor Tanjug/B92, 03. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u