Harec objavio detalje Trampovog „sporazuma veka“

Vašington će, kako piše list, pritiskati Liban da odobri državljanstvo palestinskim izbeglicama koje žive u toj zemlji

Takozvani “sporazum veka” Sjedinjenih Država nastoji ignorisati pravo palestinskih izbjeglica na povratak i ostaviti ih u drugim zemljama, otkriva izvještaj koje je objavio izraelski Harec.

Prema izraelskom listu, navodno mirovni plan Donalda Trampa za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba na Bliskom istoku, koji sponzoriše vlada SAD-a, namjerava locirati palestinske izbjeglice u zemljama poput Libana, Sirije, Jordana i Iraka. Vašington će, kako piše list, pritiskati Liban da odobri državljanstvo palestinskim izbjeglicama koje žive u toj zemlji. Libanski ustav, međutim, navodi da je teritorija zemlje nedjeljiva i da izbjeglice koje tamo borave ne smiju dobiti državljanstvo, a razlog za takav stav je da bi apsorpcija palestinskih izbjeglica naštetila njihovim zahtjevima o pravu na povratak u zemlju i domovinu Palestinu. Ipak, SAD plan žele provesti obećanjem da će se Liban navodno izvući iz privredne krize s dugom koji se procjenjuje na više od 85 milijardi dolara i gotovo 155 posto BDP-a, objašnjava Harec. Jordan je, sa svoje strane, užasnut samom mogućnošću da će Vašington zahtijevati da da državljanstvo stotinama hiljada, pa čak i milionu palestinskih izbjeglica na svojoj teritoriji, piše Harec.

Harec je citirao istraživačku novinarku Viki Vard, koja u jednoj od svojih knjiga piše da je sve to u američkom planu. Jordan se vidi kao teritorija za Palestince, a zauzvrat bi dobio dio saudijskog teritorija. Kako ne bi bilo oštećeni, Saudijci bi od Egipta dobili ostrva Sanafir i Tiran. Prema Viki Vard, Egiptu se predlaže da napusti područje uz obalu Sinaja između Gaze i Al-Ariše, gdje će biti prebačen dio stanovništva Gaze. Zauzvrat, Izrael bi Egiptu dao teritoriju jednake veličine u zapadnom Negevu, na jugu okupiranih palestinskih teritorija.

Harec takođe otkriva unosne projekte koje finansiraju evropske zemlje, SAD i bogate arapske države, posebno podmorski tunel koji će Izrael dopustiti da se iskopa između Saudijske Arabije i Egipta, a te dvije zemlje bi zauzvrat dobile 65 milijardi dolara, što bi pomoglo u jačanju njihovih privreda. Prema planu, palestinske izbjeglice u Siriji, Iraku i drugim arapskim zemljama dobiće državljanstvo u zamjenu za velikodušnu pomoć zemljama domaćinima. “Problem je u tome što su palestinske izbjeglice simbol palestinske nacije. I američki plan, koji se apsolutnom drskošću pokušava nametnuti novcem, potpuno je neprihvatljiv za palestinske vođe na Zapadnoj obali i Gazi”, za Harec piše dopisnik Zvi Bar’el .

 

Autor Dejan Ž.

 

Izvor logicno.com, 03. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u