Petar Akopov: Jun bi mogao odrediti smer i karakter odnosa Rusije i SAD

Tramp i Putin će u Osaki imati na raspolaganju dva dana – 28. i(li) 29. juna da se dogovore o ključnim problemima

Jun će za rusko-američke odnose biti mesec važnih pregovora. Pored već najavljenog susreta Trampa i Putina u vreme samita G-20 u Japanu srešće se i njihovi specijalni predstavnici – Džon Bolton i Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti RF, a njima će to biti već treći susret za poslednjih 10 meseci.

Njih dvojica pregovaraće u Jerusalimu u prisustvu izraelskog kolege Meira Ben-Šabata. Tramp i Putin će u Osaki imati na raspolaganju dva dana – 28. i(li) 29. juna. Na prethodnom samitu G-20 – iako je već sve bilo pripremljeno – nije došlo do njihovog pravog razgovora jer je Tramp u poslednjem momentu otkazao ono što je bilo pripremljeno jer je strahovao da će se u zemlji suočiti sa optužbama u čijem epicentru će biti „ruske veze“. Međutim, sada se situacija izmenila.

Ruke mu je razvezalo to što specijalni tužilac, Robert Maler, nije uspeo ništa da mu dokaže. Sada u prvi plan izlazi Iran oko kojeg će se stvari razjašnjavati do početka jula. Hoće li Teheran zaista odustati od dela svojih obaveza iz „atomske nagodbe“? Hoće li SAD zaista uvesti sankcije protiv onih koji trguju sa Iranom, u prvom redu protiv EU? Moskva na sve načine odvraća Vašington od eskalacije povodom Irana. Zato je realno pretpostaviti da će Patrušev Boltonu ponovo izložiti sve rizike dalje pojačavanja pritiska na Teheran. Sama Rusija neće praviti ustupke povodom Irana.

Neće unapred podržati ni Trampov plan za izraelsko-palestinski konflikt. Ključno u tom planu je pitanje Jerusalima, a Tramp planira njegovu podelu koja bi Palestincima ostavila samo arapska predgrađa, Stari grad bio izdvojen u posebnu strukturu pod zajedničkom upravom i međunarodnim nadzorom. Za konačno rešenje u današnjim prilikama je potreban plan Tramp-Putin, a on je trenutno nemoguć ne samo zbog specijalnih veza između SAD i Izraela.

 

Izvor Fakti, 02. jun 2019.

Pratite nas na YouTube-u