Hrvatski mediji: Srbija neće otvoriti nijedno poglavlje

U EU tvrde da se radi o realnom stanju pregovora, jer Srbija nije ispunila potrebne uslove da može da ide napred u pregovorima

Pisanje medija o tome da je Srbija dobila hladan tuš iz Brisela jer bi ovog meseca mogla otvoriti samo jedno poglavlje u EU nisu hteli da komentarišu. Zapravo, kažu da to nije ništa novo, a da bi tačnije bilo reći da Srbija do kraja predsedavanja Rumunije Evropskoj uniji neće otvoriti nijedno poglavlje, navodi euractiv.jutarnji.hr.

Kako podseća taj portal, Srbija se nadala da će otvoriti bar poglavlje 9 o finansijskim uslugama, ali ni za to nema konsenzusa u Savetu EU, iako se Rumunija izuzetno trudi da za to dobije podršku. U EU odbijaju tvrdnje da se radi o nekoj blokadi, već tvrde, smatraju diplomatski izvori euractiv.jutarnji.hr, da se radi o realnom stanju pregovora, jer Srbija nije ispunila potrebne uslove kako bi uverila države članice da može da ide napred u pristupnim pregovorima.

Neke diplomate država članica EU poručile su da se pažljivo pročita nedavni izveštaj o napretku Srbije koji je Evropska komisija objavila prošle sedmice i onda će biti jasnije zašto pregovori ne idu željenim ritmom. Hrvatski portal navodi da je taj izveštaj prilično kritičan prema Srbiji, pogotovo oko reformi pravosuđa, vladavine prava i pritiska na medije. Srbija isto tako nije osigurala punu saradnju s Haškim sudom, odnosno s mehanizmima koji su nasledili rad ovog suda za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije.

Iako je normalizacija odnosa s Kosovom ključni uslov koji Srbija mora da ispuni u pristupnom procesu, što je i uvršteno u poglavlje 35, to u ovom trenutku nije bio razlog za neotvaranje drugih poglavlja. Štaviše, Evropska unija smatra da veću odgovornost za zastoj u dijalogu snosi Kosovo zbog uvođenja tarifa od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH. Euractiv.jutarnji.hr piše i da se u srpskim medijima često spominje da Hrvatska stoji iza usporavanja pregovora, ali ističe da to nije tačno. „Većina poglavlja se ne otvara zbog skeptičnosti koju imaju najčešće Francuska, Nemačka i Holandija. Te države nisu inače previše sklone ubrzavanju procesa proširenja, bez obzira o kojoj se državi kandidatkinji radi“, ističe portal.

 

Izvor Jutarnji list/B92, 04. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u