Ilir Meta: Duboka politička kriza u Albaniji mora da se reši dijalogom

Šef albanske opozicije Ljuljzim Baša rekao je da neće odustati sve dok albanski premijer Edi Rama ne podnese ostavku

Albanski predsednik Ilir Meta pozvao je na hitno rešavanje putem dijaloga duboke političke i institucionalne krize u kojoj se nalazi zemlja, piše portal a1on. Albanija treba da preuzme predsedavanje OEBS-u u junu sledeće godine, što je prema šefa albanske države, velika odgovornost. „Neophodno je da tokom predsedavanja OEBS-om Albanija pokaže prave vrednosti demokratije, vladavine prava i poštovanje osnovnih sloboda, i dostojanstveno predstavlja organizaciju“, izjavio je Meta.

Albanija je u dubokoj političkoj krizi više meseci pošto je opozicija napustila albansku skupštinu i nastavila političku borbu na ulicama Tirane. Šef albanske opozicije Ljuljzim Baša rekao je da neće odustati sve dok albanski premijer Edi Rama ne podnese ostavku, dok se ne formira prelazna vlada i organizuju prevremeni parlamentarni izbori.

Albanska opozicija je odustala od učešća i na lokalnim izborima koji će biti održani 30. juna. S druge strane, premijer Edi Rama pozvao je opoziciju na dijalog, ali je, međutim, istakao da neće biti razgovora oko njegove ostavke i odlaganja lokalnih izbora. Od ukupno 61 opština u Albaniji, čak u 28 njih će se glasati samo za kandidate vladajuće koalicije okupljene oko socijalista Edija Rame, jer opozicija nije ni podnela svoju izbornu listu.

 

Izvor Tanjug/NSPM, 04. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u