Plenković među kandidatima za naslednika Federike Mogerini

Bude li novi šef EK iz redova narodnjaka Plenković bi mogao da dobije mesto potpredsednika, ako ne i mesto Federike Mogerini

Posle evropskih izbora na kojima je SDP u Hrvatskoj postigao neočekivano dobar rezultat, a HDZ podbacio, sve je prisutnija teza da će premijer Andrej Plenković nastaviti političku karijeru u Briselu, a ne Zagrebu.

Evropska narodna stranka izabrala ga je za glavnog pregovarača za sklapanje kadrovske slagalice, što je značajno priznanje i pokazatelj koliko Evropljani drže do Plenkovića. Sa druge strane, njegove težnje da HDZ vrati u centar i da ne sarađuje sa krajnje desnim strankama, od kojih mnoge iskazuju nostalgiju prema NDH i ustaštvu, pokazala se za HDZ kontraproduktivnom, jer su glasači sa desnice dali glas malim strankama, a ne HDZ-u.

Plenkovićevo evropejstvo i njegova želja da demokratizuje Hrvatsku na velikom su iskušenju i manevarski prostor za to mu je sužen. Ima i sve više konkurenata u vlastitoj stranci, pa bi na stranačkim izborima sledeće godine mogao imati više protivkandidata. Zasada se spominju bivši šefovi hrvatske diplomatije Davor Ivo Štir i Miro Kovač, ali lista će sigurno biti duža, pišu Večernje novosti.

I inostrani mediji spominju Plenkovića kao izglednog kandidata za jednu od važnih funkcija unutar EU. Bude li novi šef Evropske komisije iz redova narodnjaka, najverovatnije Manfred Veber, Plenković bi mogao da dobije mesto potpredsednika, ako ne i nešto više. Zbog njegovog dugogodišnjeg diplomatskog iskustva nije nemoguće da zameni i Federiku Mogerini. Do sada je Plenković odbijao mogućnost da preuzme neku funkciju unutar Evrope, ali to nije nemoguća opcija. Hrvatsku čeka 1. januara predsedavanje EU. Ako ostane na čelu hrvatske vlade, nastavak njegove evropske karijere bio bi upitan, jer bi trebalo da čeka naredne izbore u Evropi, a niko ne može da prognozira šta će do tada biti.

Izbor ostaje između Evrope i Hrvatske, s tim da bi mnogi i iz HDZ-a, ali i drugih stranaka, najviše voleli da premijer ode u Brisel. Bez obzira na loše rezultate na evropskim izborima kada je HDZ osvojio četiri mandata, koliko i SDP, Andrej Plenković i dalje ostaje najmoćniji hrvatski političar, sa vizijom evropske Hrvatske, što smeta mnogima, i na desnici, i na levici.

 

Izvor Fakti, 03. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u