Tramp se sastao sa Terezom Mej, na ulicama Londona protesti

On je u razgovoru s Terezom Mej rekao da veruje da VB može da sklopi „veoma značajan trgovinski sporazum“ sa SAD pošto napusti EU

Predsednik SAD Donald Tramp sastao se s britanskom premijerkom Terezom Mej, a građani Londona izašli su na ulice oštro iskazujući nezadovoljstvo Trampom.

Tramp je u razgovoru s Terezom Mej rekao da veruje da Velika Britanija može da sklopi „veoma značajan trgovinski sporazum“ sa SAD pošto napusti EU, dok se širom zemlje održavaju demonstracije protiv njegove posete. On je razgovarao s poslovnim liderima na sastanku na kojem je bio domaćin zajedno s premijerkom Terezom Mej, drugog dana zvanične posete Londonu. Njih dvoje razgovaraju o spornim pitanjima kao što je poslovanje s kineskom kompanijom Huavej.

Za to vreme se širom Velike Britanije održavaju protesti, a lider laburista Džeremi Korbin će se obratiti skupu u Londonu. Kako prenosi Bi-Bi-Si, očekuje se da će Mej predstaviti i stav Velike Britanije o klimatskim promenama i Iranu tokom sastanka s predsednikom u Dauning stritu. „Mislim da ćemo imati veoma, veoma značajan trgovinski sporazum“, rekao je Tramp britanskoj premijerki, dok je ona rekla da postoje „velike mogućnosti“ za Veliku Britaniju i SAD da sarađuju u budućnosti.

Očekuje se da će se hiljade ljudi okupititi na protestima protiv Trampove posete, na londonskom Trafalgar trgu kao i u Birmingemu, Stouku, Šefildu, Glazgovu, Edinburgu, Česteru, Lesteru, Oksfordu i Ekseteru. Londonska policija saopštila je da je 3.182 policajaca raspoređeno kako bi poseta predsednika prošla kako treba i da se „osigura bezbednost“.

Gumena balon lutka od šest metara ljutite bebe Trampa letela je iznad protestanata u Londonu. Tim organzatora u crvenim odelima i sa kapama na kojima piše „Bebisiteri Trampa“ pustili su balon. „Šaljemo jasnu poruku solidarnosti sa onima koji su pogođeni Trampovom politikom vrednom prezira i da jasno i glasno poručimo da američki predsednik ne zaslužuje crveni tepih“, izjavio je jedan od organizatora protesta Adžub Faradži.

STATUA TRAMPA NA KLOZETSKOJ ŠOLjI
Jedan Amerikanac je u znak protesta protiv posete predsednika SAD Donalda Trampa prevezao preko Atlantika i postavio na Trafalgar Skver zlatnu statuu-robota od gotovo pet metara visine pravljenu po Trampovom liku kako sedi na zlatnoj klozetskoj šolji. AP je preneo kako je robot privukao pažnju prolaznika ponavljanjem rečenica koje su, kako kažu, Trampov zaštitni znak, poput „Nema dogovora“ i „Ti si lažna vest“.

Don Lesem iz FiladelfIje potrošio je 25.000 dolara na izradu statue i prevezao je do Britanije gde se u znak protesta protiv posete predsednika SAD okupilo više hiljada demonstranata. Lesem je rekao da je statua visoka pet metara, „koliki je i Trampov ego“.

 

Izvor Tanjug/B92, 04. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u