„Vašington je digao ruke od kosovskog pitanja“

On kaže da „unilateralizam” Trampove administracije čini da SAD „postanu nevažne tamo gde bi trebalo da budu važne”

Bivši američki specijalni izaslanik za Kosovo Kristofer Hil kaže da Evropa po pitanju Kosova ne može da računa na podršku administracije Donalda Trampa, jer je, kako navodi, Vašington praktično digao ruke od kosovskog pitanja.

On za Dojče vele kaže da „unilateralizam” Trampove administracije čini da SAD „postanu nevažne tamo gde bi trebalo da budu važne”, kao recimo u rešavanju preostalih pitanja na Balkanu. „Nadao sam se da će (Majk) Pompeo bolje razumeti ova pitanja, nego teksaški menadžer za naftu i gas Reks Tilerson, ali to traje duže nego što nalazim da je prihvatljivo. Evropa ovo zbilja mora da vidi kao ‘čas Evrope’“, kaže Hil.

Naglašava da Evropa ovim treba da se bavi znajući da je „stolica SAD prazna” po nekim od ovih pitanja. Hil navodi i da mu je žao što pet članica EU još nisu priznale Kosovo, ali da razume njihove razloge jer, kako kaže, svako ima „svoje Kosovo”. „Mislim da pitanje Kosova ostaje pitanje koje deli Evropu od njenog cilja da postane celovita i u miru”, rekao je Hil, prenosi Tanjug. Prema njegovim rečima, priča o promeni granica je samo „simptom” kosovskog problema i zato to nije čarobno rešenje. „Ja bih ostavio teritorijalna pitanja kao vrstu završnog elementa bilo kakvog dogovora”, kaže Hil i dodaje da u međuvremenu treba pričati o svim drugim problemima, koji su primarni između Beograda i Prištine.

 

Izvor Politika, 03. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u