Lazanski: Amerikanci bi blokirali rezoluciju protiv Prištine

„Sumnjam da će proći bilo kakva rezolucija koja bi osudila Prištinu jer će Amerikanci na to staviti veto“, rekao je on

Spoljnopolitički komentator Politike Miroslav Lazanski kaže za RTS da je jedini važeći dokument kada je u pitanju Kosovo i Metohija Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244. Ističe da bi najbolje bilo da se pitanje KiM vrati u Ujedinjene nacije, ali, kako kaže, Amerikanci, Britanci i Francuzi neće to dozvoliti. Ne očekuje da će na sednici Saveta bezbednosti UN biti usvojena rezolucija koja bi osudila Prištinu zbog prekomerne upotrebe sile protiv pripadnika misije UN jer će Amerikanci to blokirati.

Miroslav Lazanski je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da će na sednici Saveta bezbednosti UN biti govora o upadu ROSU na sever Kosova i prekomernoj upotrebi sile protiv pripadnika misije UN Rusa Mihaila Krasnoščekova koji je 28. maja uhapšen i pretučen u selu Gornja Varaga.

Lazanski ne očekuje da će biti usvojena rezolucija koja bi osudila Prištinu jer će se, kako kaže, tome protiviti SAD. „O napadu na Mihaila Krasnoščekova Rusija će izreći svoj stav na sednici Saveta Bezbednosti UN ali sumnjam da će proći bilo kakva rezolucija koja bi osudila Prištinu jer će Amerikanci na to staviti veto. Diskutovaće se o tome da li je Priština upotrebila prekomernu silu, Rusija koja nije priznala Kosovo će osuditi Prištinu, možda i Kina, ali će se sve na tome završiti jer neće moći da se postigne nijedna vrsta konsenzusa gde bi se dalo neko saopštenje UN ili Saveta bezbednosti o tome da je Kosovo prekršilo sve norme međunarodnog prava time što su upotrebili prekomernu silu protiv pripadnika misije UN jer će Amerikanci to blokirati“, objašnjava Lazanski.

Navodi da na Prištinu nema direktnog pritiska kada je reč o ukidanju taksi. „Imamo izjavu američke administracije koja kaže da bi te takse trebalo ukinuti ali to nije ultimativni zahtev prema Prištini da se one zaista ukinu jer je opet ostavljena jedna mala distanca gde je rečeno – ipak o svemu tome treba da odluče samostalno Beograd i Priština“, navodi Lazanski.

Govoreći o najavljenom samitu u Parizu 1. jula, rekao je da je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku stalo da taj samit ne propadne, da se Evropa pokaže sposobnom da reši jednu takvu krizu u jednom razumskom roku. Ističe da bi Pariz mogao biti prekretnica ukoliko Merkelova ubedi Haradinaja da se ukinu takse. „Ali sada se ne zna da li je Ramuš Haradinaj dobio neki signal iz Vašingtona da se te takse ipak ne povuku i da li će Merkelova uopšte moći da ga ubedi u to“, navodi Lazanski. Ako se takse ne povuku, onda je i Pariz samo formalna stvar, rekao je Lazanski. Dodaje da niko od prištinskih lidera ne želi da se uoči parlamentarnih izbora pokaže popustljivim, blagim prema Beogradu jer apsolutno gubi šansu na izborima.

 

Izvor RTS, 05. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u