Moskva još jednom pozvala Zapad da urazumi Prištinu

„Nadamo se da će pokrovitelji Prištine iskoristiti uticaj koji imaju kako bi urazumili kosovsko-albansko rukovodstvo“, rekla je Zaharova

Moskva poziva pokrovitelje Prištine da urazume rukovodstvo kosovskih Albanaca, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Mora se konstatovati da Kosovo ostaje glavni izvor nestabilnosti, potencijala za sukob u regionu. Ova teritorija je praktično nekontrolisana. Ona nije samo izvor nestabilnosti, već i potencijalno opasna, nekontrolisana teritorija u centru Evrope. Nadamo se da će pokrovitelji Prištine, koji se na Balkanu ne vode interesima zemalja i naroda koji tamo žive, već sopstvenim interesima, iskoristiti uticaj koji imaju kako bi urazumili kosovsko-albansko rukovodstvo, jer bi u suprotnom posledice mogle biti nepredvidive“, istakla je Zaharova na brifingu.

„Hapšenje i premlaćivanje ruskog državljanina, službenika UN koji ima diplomatski imunitet, svedoči o atmosferi potpune nekažnjivosti u pokrajini, apsolutnom nepoštovanju međunarodnog prava i normi civilizovane međunarodne komunikacije. Rusija će nastaviti pažljivo da prati napredak istrage o incidentu i insistiraće na kažnjavanju počinilaca kroz čitav lanac komandovanja“, dodala je ona.

Specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova započele su akciju na severu srpske pokrajine u utorak ujutro pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala. Kosovski policajci su upali na sever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila. Lokalni Srbi su postavili barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom. Došlo je i do pucnjave.

Više ljudi je povređeno, uključujući trojicu policajaca, jednog novinara i dva pripadnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan državljanin Rusije Mihail Krasnoščekov, koji je zatim hospitalizovan i oslobođen. Kosovska policija je saopštila da je tokom akcije privela 19 svojih pripadnika, a vlasti Srbije su prijavile devet pritvorenih državljana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podigao je Oružane snage i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Kosovske albanske strukture su u Prištini u februaru 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije. Vlasti Srbije su pod pritiskom Brisela i zbog približavanja regiona sa Evropskom unijom, kao i zbog olakšavanja života srpskog stanovništva u pokrajini, 2011. godine bile prinuđene da započnu pregovore o normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, uz posredovanje EU.

 

Izvor Sputnjik, 05. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u