SzS usvojio platformu za dijalog sa vlašću o medijskim slobodama

Veselinović je „pozvao režim Aleksandra Vučića“ da „sedne za pregovarački sto“ ili da kako je rekao, „ispuni uslove stručnog tima“

Savez za Srbiju usvojio je u celosti izveštaj Stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona“ i taj dokument će po rečima lidera Narodne stranke Vuka Jeremića od danas predstavljati platformu Saveza za eventualni dijalog sa vlašću o uslovima za fer izbore i medijske slobode.

Kako je novinarima rekao predsedavajući tom opozicionom bloku u junu, lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, najveći stručnjaci za pitanje medijskih sloboda i izbornih uslova zaključili su u izveštaju da u Srbiji trenutno ne postoje uslovi za poštene izbore kao ni medijske slobode. „Ovo je početna platforma i taj dokument ćemo dostaviti svim relevantnim državnim i međunarodnim institucijama koje se bave temom medijskih i izbornih sloboda kako bi i oni videli šta stručnjaci koji nisu stranački obojeni, imaju da kažu na tu temu“, rekao je Veselinović u Beogradu.

Po njegovim rečima, izveštaj Stručnog tima protesta predstavlja „samo jedan u nizu“ izveštaja koje su prethodnih meseci relevantne međunarodne institucije objavile u vezi sa stanjem medija i izbornim uslovima u Srbiji. Veselinović je „pozvao režim Aleksandra Vučića“ da „sedne za pregovarački sto“ ili da kako je rekao, „ispuni uslove stručnog tima“, dodajući da je Savez za Srbiju spreman za te razgovore.

On je najavio da će protesti biti nastavljeni u subotu, 8. juna kao i da će tog dana na skupu u Beogradu lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izneti građanima preporuke stručnog tima koje je Savez za Srbiju prihvatio kao svoju platformu za dijalog sa vlastima. Upitan kako će Savez za Srbiju reagovati ukoliko vlast na ispune zahteve u vezi sa medijskim i izbornim slobodama, Veselinović je rekao da su „svi mehanizmi“ mirnog pritiska na vlast u opticaju dok je Zelenović naveo da taj opozicioni blok neće učestvovati ni na jednim „unapred pokradenim izborima“.

 

Izvor Beta/N1, 05. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u