Tanasković: Teraju nepodobne profesore

Profesor Darko Tanasković, kome na Filološkom fakultetu nije produžen radni odnos, kaže da je u pitanju uklanjanje nepodobnih profesora

Javno reagovanje većeg broja ozbiljnih i uglednih ljudi ukazuje na to da nije u redu da proceduralni razlozi onemoguće donošenje odluka koje bi trebalo da su od suštinskog značaja za akademsku sredinu. Malo mi je nelagodno zbog toga što je u ovom slučaju reč i o mom statusu, ali to ništa ne menja stvari. Ovo je za Novosti izjavio prof. dr Darko Tanasković kome na Filološkom fakultetu u Beogradu nije produžen radni odnos, pa nije predložen za status profesora emeritusa na studijskoj grupi orijentalistika. Istu sudbinu doživeo je i akademik Predrag Piper, sa grupe za slavistiku.

Uvaženi profesori bez zvanja su ostali iz proceduralnih razloga – nije bilo kvoruma na veću, pa nije imao ko da im produži radni vek. Zbog ovog slučaja, grupa od 136 intelektualaca napisala je protestno pismo kojim se obratila dekanima, profesorima, rektorima, kao i svim odgovornim članovima naučne zajednice. Akademici, pisci, slikari, naučnici… navode da su zabrinuti zbog raznih pojava koje ugrožavaju sistem srpskog školstva i njegove naučno-pedagoške kvalitete. Autori pisma konstatuju da je nemogućnost uspostavljanja kvoruma tako postalo jače od svih suštinskih, stručnih, naučnih i pedagoških procena.

Profesor Tanasković na pitanje kako je moguće da je tehnički problem kao što je uspostavljanje kvoruma važniji od suštine kaže: – Nije to jedini slučaj u kome je manipulisanje kvorumom iskorišćeno za osujećivanje nekih procesa odlučivanja koji nisu bili po volji onih koji vode fakultet. Čuo sam, recimo, za slučaj jednog kolege koji je višekratnim nedostatkom kvoruma onemogućen da bude izabran u zvanje redovnog profesora, pa je čak i štrajkovao glađu. Bezuspešno.

Naš sagovornik napominje da je učestvovanje u radu Nastavno-naučnog veća deo radnih obaveza nastavnika i saradnika fakulteta. – Odavno se to, međutim, tako ne doživljava – ističe Tanasković. – Svojevremeno je jedan dekan, kad mu je to lično bilo važno, zapretio odbijanjem od plate onima koji neopravdano izostaju sa sednica Veća, pa je onda jednokratno kvorum bio obezbeđen. Kasnije je izgubio interes za primenjivanje te mere… Tanasković smatra da bi morao da postoji način da se obezbedi normalno funkcionisanje fakultetskih organa. – Nedolaženje na sednice nikako ne bi smelo biti shvaćeno kao deo autonomije zaposlenih na Univerzitetu – upozorava naš sagovornik. Na Filološkom fakultetu nismo mogli da dobijemo komentar, a rečeno nam je da je dekan Ljiljana Marković na putu.

OBAVEZNO PRISUSTVO
Članovima Izbornog veća na fakultetima Zakon o visokom obrazovanju je ostavio mogućnost da sami odluče da li će doći na sednicu, tako da zbog nedolaska ne mogu da snose nikakave sankcije. Međutim, pravnici pojašnjavaju da bi Univerzitet, ali i sami fakulteti, mogli na to da ih obavežu statutom.

 

Autor Lj. Begenišić

 

Izvor Večernje novosti, 05. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u