Haradinaj o sastanku sa Merkelovom: Nije tražila ukidanje taksi, u Parizu očekujemo priznanje

Na pitanje šta očekuje od samita u Parizu, Haradinaj je ponovio da „20 godina nakon rata Kosovo sada čeka priznanje od strane Srbije“

„O taksama smo razgovarali u kontekstu dijaloga, ali nije traženo njihovo ukidanje. Takse neće biti ukinute“, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj u Berlinu nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Pozicija Kosova sada je jača nego pre sat vremena“, rekao je premijer Ramuš Haradinaj nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. On kaže da pitanje Kosova „zauzelo svoje mesto u evropskoj agendi, interesi Kosova takođe, kao i pitanje slobodnog kretanja ljudi.“ Kancelarka Merkel zainteresovana je da se dijalog Kosova i Srbije nastavi i da se postigne dogovor, rekao je Haradinaj. „U tom kontekstu pomenute su i takse, ali nismo govorili o suspenziji“.

„PRIZNANjE U POSTOJEĆIM GRANICAMA“
Odgovarajući na pitanje šta očekuje od predstojećeg samita u Parizu, Haradinaj je ponovio da „20 godina nakon rata Kosovo sada čeka priznanje od strane Srbije. „Ali priznanje u postojećim granicama – o tome treba da razgovaramo sa Srbijom“, rekao je kosovski premijer. Haradinaj je slično odgovorio i na pitanje novinara da prokomentariše ideje o ujedinjenju Kosova i Albanije: „Naš fokus bi trebalo da ostane priznavanje od strane Srbije i pet zemalja EU. To bi otvorilo pitanje evroatlantskih intergracija. Zato sam od kancelarke zatražio da nas podrži na tom putu“, zaključio je Haradinaj.

LIBERALIZACIJA VIZNOG REŽIMA?
Kada je reč o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, Haradinaj kaže da mu je Angela Merkel prenela da je „Nemačka završila svoj deo posla po tom pitanju“. Nemačka podržava slobodno kretanje građana Kosova, rekao je Haradinaj i dodao da bi sada trebalo lobirati da se pitanje vizne liberalizacije uvrsti u dnevni red Saveta Evropske unije.

 

Izvor Dojče vele, 06. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u