Vladika Joanikije: Nikoga ne plašim, ali branićemo svetinje našim životima

„Naš je narod vekovima zaveštavao svojoj Crkvi, prilagao. Zaveštanja, poslednja volja, u to se ne dira“, istakao je on

Naše svetinje branićemo golim životima, kazao je vladika Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, poručivši da niko ne očekuje da će mirno proći namjera vlasti u Crnoj Gori pretočena u Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se želi na vrlo perfidan način ozakoniti otimačina crkvene imovine.

„Još Milanski edikt, koji je ključni događaj i akt u okviru evropske hrišćanske civilizacije, propisuje da svi ljudi imaju pravo i slobodu da veruju kako hoće i u koga hoće. Svaka vera ima pravo na svoju imovinu i ono što je stekla kroz istoriju putem zaveštanja, rada, što poseduje to joj je zagarantovano, i da država u to ne sme da zadire. Mi se sad vraćamo u praistoriju, u ono vreme kada je čovek čoveku bio vuk i kada nije važio nikakav zakon, pa se kroz neki zakonski oblik ozakonjuje otimačina. Ovde je cilj da se otme crkvena imovina kroz vrlo perfidan zakon“, poručio je episkop Joanikije.

Kako je rekao, zakon treba da se donese, ali on treba da bude rezultat dugotrajnog, pažljivog dijaloga, sa međusobnim uvažavanjem Crkve i države. „Naš je narod vekovima zaveštavao svojoj Crkvi, prilagao. Zaveštanja, poslednja volja, u to se ne dira“, istakao je on u emisiji „U žiži“ na TV Novi. Vladika je rekao da o tome postoje povelje po zidovima svetinja, i da ih ni Turci nisu uništili.

„Neka ne očekuju da će to tako mirno proći. Mi ćemo ih braniti golim životima. Nećemo se naoružavati, branićemo ih golim životima. Kad do toga dođe, tu pravila nema, kao što nema ni u Ukrajini, gde je vlast marioneta, kao i kod nas. Verski sukobi su najopasniji i onda više nema pravila. Ja nikog ne plašim, to je jednostavno tako“, poručio je vladika Joanikije. On je ocenio da je sadašnja vlast u Crnoj Gori kontinuitet komunističkih vlasti iz doba 1945-1948. ali da je ona, kako je rekao, sada metastazirala u neki oblik koji je još opasniji.

 

Izvor Sputnjik, 06. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u